Rendőrségi lista az autófeltörők kedvenc cuccairól

Autótolvajok, autólopás, betört ablak
Vágólapra másolva!
Az ORFK 2015-ben 5019 alkalommal folytatott eljárást zárt gépjármű feltörése miatt. Statisztika készült az ellopott holmikról.
Vágólapra másolva!

Tavaly leggyakrabban pénzt (681 alkalom), illetve laptopot, notebookot vagy táblagépet loptak ki az autókból (587 eset).

De a tolvajoknak valójában mindegy, bármit elvisznek: az ORFK statisztikájában például cipő, gyümölcs, pálinka, sőt méhkaptár is szerepel.

Kelendőek voltak a táskák (494 eset) és a zenelejátszó készülékek (380 eset) is. Az elmúlt öt év egyik kiemelkedő rekordját a mobiltelefonok és PDA-k tartják, ezekből 2011 óta 1085 darabot loptak el.

Mindent visznek, ami mozdítható Forrás: MTI/Nagy Lajos

A tolvajok legtöbbször betörik az ablakot, kitépik, letörik a zárat, vagy jelblokkolóval akadályozzák meg az autó bezárását.

A szakemberek szerint az egyik legnagyobb hiba, ha látható helyen hagyjuk az értékeinket, erre strandolásnál is nagyon kell figyelni. A Generalihoz érkezett kárbejelentések alapján előfordult már az is, hogy a strand parkolójából az ügyfelet a pénztárig követték, ott sorban állás alatt kiemelték a táskájából a kulcsot, és kirabolták az autót, sőt olyan is előfordult, hogy el is lopták az autót ugyanezzel a módszerrel.