Meglepő fordulat a budapesti parkolási botrányban

parkolás
Budapest, 2009. augusztus 26. Egy autós jegyet vesz automatánál a pesti alsó rakpart parkolójában a Margit híd közelében. A rakpart Dráva utca és Margit híd közötti 1400 méteres szakaszának 561 parkolóhelyén 2009. augusztus 25-től 225 Ft/óra várakozási díj ellenében lehet parkolni reggel 8 és délután 18 óra között. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
A Magyar Autóklub szerint csak április 3-án lépne hatályba az a módosítás, amellyel a Fővárosi Közgyűlés eltörölte a parkolási rendelet ötperces türelmi idővel kapcsolatos rendelkezését.
Vágólapra másolva!

Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke szerint a fővárosi parkolási rendelet úgynevezett türelmi időre vonatkozó rendelkezéseivel a Kúria többször, legutóbb 2014-ben, majd 2015 őszén foglalkozott.

A Kúria határozatában megsemmisített több rendelkezést, és kimondta, hogy azok bírósági eljárásokban a jövőben sem alkalmazhatóak. Törvénysértő, hogy naptári hónaponként csak egyszer lehet igazolni a parkolási díj öt percen belüli megfizetését, hogy ez csak öt munkanapos jogvesztő határidőn belül tehető meg, valamint törvénysértő, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a bemutatás időpontjában az adott gépjárműre nincs harminc napnál régebbi és nem vitatott parkolási díjtartozás.

A Fővárosi Közgyűlés februárban elfogadott rendelete általánosságban eltörölte ugyan az ötperces türelmi idővel kapcsolatos rendelkezést, de ez a módosítás a rendelet vonatkozó paragrafusa értelmében csak április 3-án lépne hatályba, tehát addig az ötperces türelmi időre vonatkozó rendelkezések változatlanul, de a fenti, a Kúria által korábban törölt részek figyelmen kívül hagyásával irányadóak.

Az Autóklub jogásza szerint ha valakit most megbüntetnek öt percen belül, azonnal mehet reklamálni Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Kovács Kázmér szerint a főpolgármester hétfői nyilatkozata alapján várható, hogy még a módosítás hatálybalépése előtt korrigálják "a közfelháborodást kiváltó" módosítást. Ha mégsem történne meg a visszavonás, akkor a Kúria korábbi egyértelmű határozatai alapján "bizonyosra vehető", hogy azokat az autósokat, akik jóhiszeműen jártak el, és igazolni tudják az öt percen belüli díjfizetést, a bíróság nem fogja pótdíj fizetésére kötelezni.

A Magyar Nemzet hétfőn írt arról, hogy Tarlós István főpolgármester utasította a közterület-felügyelőket, hogy Budapesten a parkolójegyek utólagos bemutatásának megnyugtató rendezéséig ne bírságolják meg azokat az autósokat, akiknek azért nincs a szélvédőjük mögött jegy, mert éppen megvásárolják azt. A lapnak Tarlós István azt mondta, megnyugtató jogi megoldást szeretne találni a helyzetre.

A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága később azt írta közleményben: "a főváros azért módosította a parkolási rendeletet, mert attól tartott, hogy a korlátlan utólagos bemutatással sokan visszaélnek. A főváros joga megváltoztatni a parkolási rendeletet, és meg is fogja tenni."