Drága autós extrákat spórolhat meg okostelefonnal

Vágólapra másolva!
Az okostelefonok egyre több feladatot vesznek át az életünkben, így az autónkban is. Bemutatunk három friss alkalmazást, amelyek nagy valószínűséggel gyorsan elterjednek majd. Az új Skodák vezeték nélkül tükrözik a telefon kijelzőjét a műszerfal nagy érintőképernyőjére, a Samsung wifi hotspotja nem csak az autót, de a sofőrt is elemzi, a Volvo pedig lassan megszűnteti a slusszkulcsokat.
Vágólapra másolva!

Drót nélküli mobiltükrözés

A Skoda a barcelonai MWC-n mutatta be új vezeték nélküli okostelefon-integrációs szolgáltatását, amelyet a TechniSat és a RealNVC cégekkel közösen fejlesztett ki. Jelenleg még csak kábelen lehet az androidos mobilok képernyőjének tartalmát a Skodák központi érintőképernyőjére kiküldeni, de az új fejlesztésnek köszönhetően hamarosan ezt már vezeték nélkül is meg lehet majd tenni, wifin keresztül. Adattovábbítás közben

akár tölteni is lehet a telefont, szintén vezeték nélkül,

az új, indukciós elven működő beépített töltővel, amelyet Phonebox-nak hív a cseh autógyártó.

Már kábel sem kell a képernyő tükrözéséhez és a töltéshez sem Forrás: Skoda

A MirrorLink segítségével az okostelefon egy autós médiaszerverré változhat, zenéket és engedélyezett applikációkat küldhet a képernyőre, amelyek például olyan, hasznos online szolgáltatásokat nyújtanak, mint például a webrádió-streamelés, az időjárás-jelentés, a hangoskönyv-hallgatás, az út- és parkolási információk lekérése. A Skoda egyik saját alkalmazása a sofőr vezetési stílusát elemzi, és tanácsokat ad a fogyasztás csökkentéséhez. MirrorLinkezés közben

a telefon applikációit az autó érintőképernyőjén lehet vezérelni,

és persze a hang is a kocsi audiorendszeréből érkezik.

Diagnosztikai csodakütyü az OBDII csatlakozón

A Samsung szintén Barcelonában mutatta be a Connect Auto nevű új eszközét, amely közvetlenül a kormánykerék alatti OBDII porthoz csatlakoztatható.

Ilyen csatlakozóval a 2000 után gyártott autók nagy része rendelkezik.

A Connect Auto egyrészt egy mobil hotspot (4G-s wifi kapcsolatot biztosít a járműben), másrészt egy GPS-szel felszerelt diagnosztikai eszköz. Természetesen mobiltelefonos applikáció is tartozik hozzá, hogy kommunikálni tudjon a felhasználóval.

A piacra nyáron érkező Connect Autó ára még ismeretlen, de a Samsung azt ígéri, megfizethető lesz Forrás: Samsung

Jelez, ha megkísérelték kihúzni a csatlakozóból, ami lopási kísérletre utalhat. Baleset esetén értesíti a sofőr által előre megadott ismerősöket és a baleseti ügyeletet, egy másik funkció pedig abban segít, hogy a mobilinternet és a GPS segítségével

elárulja az autó helyzetét lopás után,

vagy, ha a tulajdonos elfelejtette volna. A Samsung kütyüje folyamatosan ellenőrzi az autó állapotát, és ennek megfelelően javaslatot tesz a szükséges karbantartási és javítási munkálatok elvégzésére, és elvezet a legközelebbi szervizbe is.

Sokkal több, mint egy mobil hotsport. Mondjuk annak sem rossz, egyszerre 10 eszközt képes internettel ellátni Forrás: Samsung

A Connect Auto fedélzeti számítógépként is helytáll:

elemzi a megtett távolságot, az úton töltött időt és az üzemanyag árát, ami alapján valós időben tanácsokat ad a sofőrnek a vezetési stílusa módosítására. Akik folyton üzleti úton vannak, azok értékelni fogják, hogy az utazási napló automatikusan e-mailes jelentést generál az útiköltségekről. A vezetési stílus elemzése alapján egyes országokban személyre szabott biztosítási ajánlatokat is nyújtanak a biztosítók, ami főleg a nyugodt, kiegyensúlyozott sofőröknek lehet előnyös.

Jövőre érkeznek a kulcs nélküli Volvók

Még cikibb lesz, hogy lemerül a mobil, ha már a slusszkulcsot is ez az eszköz helyettesíti Forrás: Volvo

2017-ben már sorozatgyártásba kerül a Volvo új kulcs nélküli rendszere, ami az eddigi, hasonló nevű rendszerektől abban különbözik, hogy fizikai jeladót vagy slusszkulcsot már a zsebben sem kell majd tartani az autó használatához.

Elég lesz letölteni a Volvo alkalmazását az okostelefonra,

amivel a mobil már képes lesz kommunikálni az autóval. Jóval egyszerűbbé és gyorsabbá válik így a nyitás-zárás, és indítás, feltéve, ha valaki folyton bekapcsolva hagyja az akkut merítő bluetooth-t a telefonján.

Egyetlen mobilkészülék több Volvo virtuális kulcsa is lehet, és az autó kölcsönadáshoz sem kell majd átadni egy fizikai kulcsot, elég lesz engedélyezni, hogy a másik felhasználó is hozzáférést kapjon a járműhöz. Ez nem csak a családon belüli autócseréknél, de az autómegosztó szolgáltatásoknak és az autókölcsönzőknek is kényelmes. A kocsi megtalálása sem okozhat problémát, mivel a helyzetét térképen jelzi az applikáció.