Még több autót tiltanak ki Budapestről szmogriadó idején

Rendszámok
Budapest, 2011. november 4. Kék plakett egy autó rendszámtábláján Budapesten. A fővárosban a főpolgármester által elrendelt szmogriadó miatti korlátozások 2011. november 5-én reggel 6 órakor lépnek életbe. A fekete és a piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a riasztási fokozat visszavonásáig nem közlekedhetnek. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén úgy döntött, hogy a szmogriadó riasztási fokozatában bővítik azoknak a járműveknek a körét, amelyek ilyenkor nem közlekedhetnek.
Vágólapra másolva!

A korábbi korlátozás által érintett környezetvédelmi osztályokba sorolt járműveken túl érintettek lettek az Euro 2-es benzines és dízelüzemű járművek is. A javaslatot 23 igen szavazattal 4 ellenzéki tartózkodás mellett fogadták el.

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatban az olvasható, hogy a legszennyezőbb gépjárművekhez az eddigi, fekete matricás szabályozással a járművek mintegy 7-8 százaléka (46-76 ezer) tartozott, ha az agglomerációs vagy azon belül a budapesti adatokat veszik figyelembe.

Akinek Euro 2-es autója van, szmogriadó alatt otthon marad. Ezek az autók az előterjesztés szerint már 16-19 évesek Forrás: MTI/Marjai János

A módosítási javaslat - az előbbi kört a 2-es, illetve 4-es jelű környezetvédelmi osztállyal bővítve - a gépjárművek 29-32 százalékát (mintegy 186-307 ezer) érinti.

A közgyűlés többsége a szavazáson nem támogatta azokat a javaslatokat, amelyek a környezetvédelmi besorolás helyett a rendszámtáblák páros vagy páratlan végződése alapján, naponta felváltva tiltotta volna be a személyautók közlekedését a szmogriadó alatt. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint a jogszabályok nem engednek meg ilyen formájú tiltást.