Ezzel megspórolható a drága kompjegy

Hovercraft felfújható hajó komp
Vágólapra másolva!
Viszonylag olcsó és villámgyorsan üzembehelyezhető a felfújható komp, de azért nem valószínű, hogy a háztartások körében elterjedne, inkább a katasztrófavédelmi egységek láthatják hasznát.
Vágólapra másolva!

A szlovéniai Hovercraft által bemutatott új, felfújható komp igazán ötletes eszköz. Könnyedén szállítható, amikor kell, pillanatok alatt üzembe helyezhető és az ára a töredéke egy valódi kompénak.

Forrás: Hovercraft

A nagyobb hajók hátránya, hogy fixen a vízhez vannak kötve, szállítani őket szinte lehetetlen, de legalábbis borzasztó összegekbe kerül. Ezzel szemben a Hovercraft újdonsága összecsukva egy kisebb furgon rakterében is elfér. Ahol szükség van rá, alig 5 perc alatt fel lehet fújni, és a 272 kilós jármű máris munkára fogható. A 8 méter hosszú és 3,2 méter széles kompra simán elfér egy kisebb traktor vagy akár egy méretes terepjáró is, ahogyan a gyártó által kiadott bemutató videóban is látható.

Akár 50 utasnak is jut hely rajta, a teherbírása pedig igen jó, akár öt tonnányi terhet is elbír. Külön extraként még egy mentőcsónakot, illetve egy kisméretű mentőkompot is készítettek, amivel könnyedén a komphoz vagy a partra lehet juttatni a mentésre várókat. Ezek is felfújható kivitelűek, tehát bárhol és bármikor készen állnak a bevetésre.

Forrás: Hovercraft

A legnagyobb és legdrágább kompért átszámítva kb. 3,1 millió forintot kérnek, aki megelégszik valamelyik kisebb modellel, az már 2 millió forintnak megfelelő összegért hozzájuthat egy ilyen járműhöz.