Európában nem ad kártérítést a Volkswagen

Volkswagen dízelmotor
Vágólapra másolva!
Amikor egy nagy céggel kapcsolatban fény derül egy csalásra, amit aztán maga a gyártó is elismer, akkor érintettként joggal várhatunk el valamilyen kompenzációt. És joggal várhatjuk azt is, hogy ez a kompenzáció minden egyéb tényezőtől független legyen.
Vágólapra másolva!

Nincs egyszerű helyzetben a Volkswagen, hiszen miután a dízelmotorokkal kapcsolatos csalás napvilágot látott, hamar kiderült, hogy az érintettek száma milliós nagyságrendű. Annyi már biztos, hogy nem kevés pénzbe kerül majd az egész ügy megoldása, ám úgy tűnik, a német gyártó igyekszik spórolni a kiadásokkal. Nemrégen adtunk mi is hírt arról, hogy az amerikai és kanadai piacon összesen 1000 dolláros kupont osztogattak a 482 ezer érintett ügyfélnek, akik további 2000 dollár kedvezményt kapnak, amennyiben új VW-t vásárolnak.

Forrás: Getty Images

Ennek hallattán biztosan felcsillant az európai vásárlók szeme is, hogy nekik is jut valami hasonló. Nos, nem jut. A cég egyik szóvívője az Automotive News Europe-nak adott interjújában kijelentette, hogy az Amerikában és Kanadában meghirdetett kompenzációs csomag exkluzív ajánlat volt, csak az ottani érintettekre vonatkozik. Európában viszont nem számíthatnak semmi hasonlóra a tulajdonosok.

Forrás: Volkswagen

Ezt azzal magyarázták, hogy a tengerentúli vásárlók kifejezetten a “Clean Diesel” kampány hatására vásároltak ilyen autókat, mivel arrafelé köztudottan nincs akkora elterjedtsége a dízelmotoroknak, mint az öreg kontinensen. Ehhez kapcsolódik még az is, hogy az ottani vásárlóknak nagyobb költség dízelautót használni, miután odaát az üzemanyag drágább a benzinnél, illetve nincsenek olyan adókedvezmények, mint bizonyos európai piacokon.