29 millió forintot fizettek Kennedy rendszámáért

John F. Kennedy rendszám
Vágólapra másolva!
A tragédia után az FBI szabadulni akart a betű-szám kombinációtól, de a szervizvezető meglátta benne a történelmi ereklyét. Jól tette, most csillagászati áron találtak gazdára a Kennedy-t szállító Lincoln egyedi rendszámtáblái.
Vágólapra másolva!

John Fitzgerald Kennedy-nek, az Egyesült Államok 35. elnökének a nevét az egész világon mindenki ismeri. Az 1961-ben hivatalba lépett elnököt 2,5 évvel később Lee Harvey Oswald gyilkolta meg.

Az 1963. november 22-én, a dallasi Elm Street-en történt merényletben Oswald több lövést adott le a Lincoln Limousine SS X típusú járműben utazó Kennedy-re, aki azonnal szörnyethalt. A tragédia után

Kennedy több személyes tárgyát is kiállították,

így a mai napig megtekinthető, hogy mit is viselt azon a bizonyos napon.

Forrás: Heritage Auctions

Mivel az autó nem az elnöké volt, hanem a titkosszolgálat használta, ezért először nem foglalkoztak azzal, hogy ezt is meg kellene őrizni az utókornak.

Így fordulhatott elő, hogy amikor a tragédia után az autót visszaküldték javításra a Cincinnati városában található a Hess & Eisenhardt üzemébe,

az FBI egyik ügynöke kidobta a rajta lévő rendszámot,

hogy később senki se ismerhesse fel a konkrét példányt.

Forrás: Heritage Auctions

Szerencsére azonban a cégvezető Willard C. Hess felismerte a rendszám jelentőségét, ezért a kukából szedte ki a két plakettet, hogy azok ne kerülhessenek a szeméttelepre. Hess ezután a saját polcán tartotta az ikonikus fémtáblákat, amiket aztán a lányának ajándékozott.

Forrás: Heritage Auctions

Most ő, Jane Walker bocsájtotta az Heritage Auctions rendelkezésére, akik aztán november 7-én egy árverésen értékesítették a történelmi darabokat. Az aukción egy névtelen gyűjtő nem kevesebb, mint 100 ezer dollárt (29,07 millió forint) fizetett a rendszámokért, ami óriási összeg, főképp ha figyelembe vesszük, hogy a licit 40 ezerről indult.