Ezek a legjobb téli gumik itthon

téli gumi
Vágólapra másolva!
A legnagyobb magyar téligumi-teszten kis különbséggel az Ultragrip 9 bizonyult a legjobbnak, és az is kiderült, hogy jeges úton a használt nyári gumi több mint háromszoros fékutat produkál a legjobb télihez képest.
Vágólapra másolva!

Negyedik alkalommal végezték el a Hungaroringen található tanpályán a nagy magyar téligumi-tesztet, amelynek célja, hogy az autósok ne csupán külföldi tesztek alapján, hanem hazai környezetben mért eredményekre támaszkodva tudjanak választani az idei abroncsok közül. Minden eddiginél több, 19 szettet vizsgáltak meg a nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu szakemberei az elterjedt 195/65/15-ös méretben, az abroncstípusok között volt két négyévszakos, valamint három, különféle állapotú nyári garnitúra is.

Forrás: Police.hu

A tesztek, melyeket a szakemberek 3-5 °C közötti levegő-, és egységes, 2 °C talajhőmérsékleti értéken végeztek, mind a száraz, mind a vizes, mind pedig a jeges (vizes műgyantával modellezett) úton való megállást vizsgálták különböző sebességek mellett. Emellett sor került a csúszós úton mutatott kapaszkodóképesség, a gördülési ellenállást mutató kigurulás, a zajszintek, sőt a kopás mérésére is.

Míg

a legjobb téli gumikkal jeges úton, 40 km/órás sebességről fékezve általában 20 méter alatt sikerült megállni,

a három, különböző állapotú prémium nyári gumival felszerelt tesztautóknak a gumi kopásának mértékétől függően ugyanehhez 35, 45, illetve 62 méterre volt szüksége. Ez azt jelenti, hogy míg a legjobb téli gumival felszerelt autó éppen megáll a 18 méterrel előrébb az úttestre lépő gyalogos előtt, a teljesen új nyári gumival felszerelt autó 31, a csak enyhébben kopott nyári gumival közlekedő gépkocsi 33, míg az erősebben kopottat viselő jármű 36 km/órával üti el őt.

Forrás: Hasznaltauto.hu

A vizsgálatban részt vevő abroncsok az egyes szempontoknak különböző mértékben tettek eleget. Száraz és vizes úton - fagypont felett - az újszerű nyári és a Michelin CrossClimate egész éves abroncs remekelt, jeges úton (fékezhetőségben és kapaszkodási képességben is) a Goodyear és a legolcsóbb Premiorri volt a legjobb, legcsöndesebbnek a leginkább elkopott nyárigumi bizonyult. Gördülési ellenállás szempontjából ezúttal a használt, budget kategóriás téligumi bizonyult a legjobbnak.

A magyar átlagos téli útviszonyoknak megfelelően a száraz, nedves és jeges aszfalton mért fékutakat, illetve a jeges úton mért kapaszkodást 20-20 százalékos, a kopást 10 százalékos, míg a zajszintet és a gördülési ellenállást 5-5 százalékos súlyozással értékelve a hazai téligumi-teszt az alábbi sorrendet eredményezte:

Forrás: Hasznaltauto.hu

Bár az egyes abroncsok a különböző szempontoknak nagyon eltérő módon tettek eleget, az összesítésben ezek a különbségek a jó minőségű termékeknél nagyjából ellensúlyozták egymást. Így összességében idén olyan közeli eredményeket sikerült mérni, hogy az első 9 helyen lévő, egységesen megfelelő, jó nevű abroncsok közül teljesítményével egyedül a Goodyear tudott kissé kiemelkedni. Az eredmények szerint az egész éves Michelin CrossClimate gumi például télire is elfogadható választás lehet azoknak, akik csak városban autóznak, és hóban le tudják tenni az autójukat, mivel a jeges utat szimuláló fellocsolt műgyantán elég hosszú fékutat produkált, viszont szárazon mindenkit megvert.