Ismét szerényen választott autót Ferenc pápa

Fiat 500 Ferenc pápa
Andrews egyesített támaszpont, 2015. szeptember 23. Az ötnapos látogatásra az Egyesült Államokba érkezett Ferenc pápa mosolyog pápai Fiat 500-as autójából a Washington közelében fekvő, Maryland állambeli Andrews egyesített támaszponton 2015. szeptember 22-én. (MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery)
Vágólapra másolva!
A római katolikus egyházfő az amerikai útján egy Fiattal gördült be a Fehér Ház kertjébe.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/EPA/ABACA/Olivier Douliery

Ha egy államfő Amerikába utazik, általában egy, az ottani titkosszolgálat által biztosított, páncélozott luxuslimuzinnal szokott közlekedni, de Ferenc pápa különbözik tőlük. Egy kiskategóriás Fiat 500L egyterűvel utazott a marylandi légi támaszpontról Washingtonba, ahol Barack Obama családja kíséretében fogadta. A konvojban testőröket és ügynököket szállító hatalmas fekete Chevrolet terepjárók fogták közre a kis Fiatot. Hatalmas volt a kontraszt az 500L és a csak „szörnyetegnek” becézett páncélozott Cadillac között, amelyet Obama használ.

Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

„Nagyon könnyű felismerni, hogy melyik autóban ül a pápa, ugyanis az a legkisebb autó a konvojban” – nyilatkozta az amerikai látogatás kapcsán Federico Lombardi, a pápa szóvivője. A Fiat 500L egyébként három éve mutatkozott be, és máig az egyetlen autó, amit beépített kávéfőzővel is meg lehet venni.

Forrás: AFP/Mandel Ngan

A klímaváltozás és a luxuskiadások ellen sokszor felszólaló 78 éves egyházfő szerénysége az autóválasztásaiban is tetten érhető. 2013-as megválasztása után rögtön azzal keltett feltűnést, hogy

a Vatikán Mercedesekből álló luxusautó flottája helyett egy második generációs Ford Focust választott arra a célra, hogy Rómában és a Vatikánban közlekedjen.

A páncélozott üveggel ellátott korábbi G-osztály terepjárót sem használja már, mert nem szereti, ha fal választja el köszöntés közben a hívektől, még akkor sem, ha az a fal átlátszó. Manapság egy kabrióvá alakított Hyundai Santa Fében állva szokott integetni a híveknek a Szent Péter téren.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Olivier Douliery

Az olasz Corriere della Sera napilap szerint Ferenc pápa hat darab Fiat 500L-t fog használni Amerikai útján, amely során Washingtonon kívül New Yorkot és Philadelphiát is útba ejti. Ezeken a Fiatokon kívül egy nyitott Jeep is a rendelkezésére áll, amelyből integetve a híveket fogja köszönteni.