Egy székely mester faautóját is kiállították Frankfurtban

fa autó frankfurt
The wooden concept car 'Wood Roadster Julia' is presented at the 'SUSI and James' booth, at the International Motor Show IAA in Frankfurt/Main, 15 September 2015. Around 1,000 exhibitors from 40 countries will present their latest products at the world's leading motor show, which will run from 17 to 27 September 2015. Photo: FREDRIK VON ERICHSEN/dpa
Vágólapra másolva!
A tömör kőrisfából faragott Julia Roadster az idei Frankfurti Autószalon egyik kuriózuma. 
Vágólapra másolva!

Szabó Péter, az autó megálmodója és elkészítője fiatal korában 12 évig dolgozott asztalosként, majd zenei tanulmányai elvégzése után a Kolozsvári Magyar Opera énekese volt. A Transidex portálnak elmondta, hogy egy évtizednyi éneklés után hobbiként kezdett ismét formatervezéssel és a fa megmunkálásával foglalkozni. Hét-nyolc évvel ezelőtt egy hintót készített, és akkor támadt az ötlete, hogy akár autót is építhetne a kipróbált módszerrel.

Tudomása szerint tömör fából még senki nem épített előtte autót.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fredrik Von Erichsen

Az operaénekes-asztalos évekkel ezelőtt megalkotta az elképzelt autó kis méretű makettjét. Ekkor csatlakozott az alkotófolyamathoz Ferenczi Csaba Zsolt tervezőmérnök, aki a modell alapján háromdimenziós tervet készített. Három évvel ezelőtt kezdődött a gépkocsi építése. Egy 1982-es Ford Taunus futóművét, motorját és kapcsolószekrényét építették be a faautóba. Az egyedi fejlesztésű mechanikai részekkel Mátyus Csaba segítette a csapatot. A fékrendszert, a biztonsági rendszereket - amelyek elkészítése túl bonyolultnak tűnt - megvásárolták.

A világ egyik legpatinásabb autókiállítására a szerencsének köszönhetően jutottak ki.

Szabó vendégházában egy alkalommal egy német üzletember szállt meg, akinek épp szüksége volt egy autóra, hogy a kiállítás keretében azon mutathassa be autószoftver termékét. A készülő faautóban rögtön meglátta a lehetőséget. Szabóék éjt nappallá téve dolgoztak a vásár előtti három hónapban, hogy kiállítható állapotba hozzák a Júlia Roadsternek keresztelt járművet.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fredrik Von Erichsen

Szabó elmondta, azért lett ez a neve a gépkocsinak, mert feleségének, Júliának három évig kellett nélkülöznie őt, több mint 4000 munkaórát töltött ugyanis a műhelyben az autó elkészítésével. A faautó építői elmondták, hogy nyitottak a gépkocsi eladására, de árat egyelőre nem tudnak mondani. Ferenczi Csaba Zsolt hozzátette: tervbe vették egy modern stílusú, elektromos meghajtású autó megépítését is. Idő és pénz függvénye, hogy mikorra sikerül azzal is elkészülni.