Ez a Volkswagen tényleg alig szennyezi a környezetet

Volkswagen e-Up!
Vágólapra másolva!
Viszonyleg kedvező áron, egy átlagos taxizás áráért lehet egy órára kibérelni Magyarországon az Europcartól az e-Up!-ot.
Vágólapra másolva!

Az Europcar autókölcsönzőnél most akár egyetlen órára is elvihető a cég garantáltan környezetkímélő elektromos miniautója. Az e-Up! 81 lóerős villanymotorjának legnagyobb nyomatéka 210 Nm, ami a viszonylag könnyű, 1185 kilós az autónál 12,4 másodperces gyorsulási időhöz elég.

Persze a kölcsönző inkább hosszútávra keres bérlőket, hiszen 100 ezer forintot kell kifizetni letéti díjként a kulcsok átvétele előtt. Ez pedig nem kevés pénz, így inkább azoknak éri meg, akik hosszabb időt töltenek a városban, de nem akarnak saját autót vásárolni. Nekik viszont kifizetődő, a 2990 Ft/óra fogyasztói árral ugyanis egy átlagos taxizás árába kerül az e-Up!. További előnye, hogy a sárga autókkal ellentétben ez mindig rendelkezésre áll, nem kell beszélgetni benne, és az üléskárpitját jó eséllyel még egyetlen angol legénybúcsús társaság sem hányta le. Igaz, a bérleti díj akkor is ketyeg, ha a munkahely előtt parkol a kocsi.

Volkswagen e-Up! Forrás: Volkswagen

A 3,5 méter hosszú ötszemélyes mini a Volkswagen szerint akár 160 kilométert is megtesz egyetlen töltéssel. Persze ilyenkor azért érdemes kikapcsolni a légkondicionálót és finoman kezelni a "gázpedált". Dinamikus vezetéssel viszont a hatótáv drámaian lecsökken, de 80-100 kilométert így is elmegy a lítium-ionos akkumulátorokat cipelő modell.

A műszerfal majdnem teljesen olyan, mint a normál Up!-ban Forrás: Volkswagen

Hazánkban még egy ideig kuriózumnak számít majd az elektromos autó. Azért, hogy mindez ne sokáig maradjon így, már elkezdték kidolgozni a Jedlik Ányos tervet. Amennyiben ez megvalósul, akkor a külföldi mintákhoz hasonlóan a vezetők talán használhatják majd a buszsávokat, illetve olcsóbb lehet számukra az útdíj és a parkolás is. Emellett akár adókedvezményekkel is növelheti az érdeklődést az elektromos járművek iránt a kormányzat.