Vágólapra másolva!
A tisztán elektromos hajtású, négyajtós Porsche Mission E tanulmányautóból pár éven belül szériaautó lesz, ami nem túl jó hír a Model S számára.
Vágólapra másolva!

Nem mindennapi koncepciót mutatott be a Porsche a mai napon megnyitott Frankfurti Autószalonon. A Mission E nevű tanulmány egyrészt a Panamera jövőjét mutatja meg, másrészt viszont egyértelmű jelzés arra, hogy Stuttgartban is az elektromos hajtásban látják a robbanómotor alternatíváját. Az idei Le Mans-i 24 órás versenyen diadalmaskodó 918 Hybrid technikájára épül az összesen 600 lóerős teljesítményt leadó elektromos hajtáslánc, amely két villanymotorból áll.

- Forrás: AFP/Odd Andersen

Az autóban számos technikai finomság megtalálható, a karosszéria szénszál és alumínium keveréke, mind a négy kerék hajtott és kormányzott is, a 21 és 22 colos felnik szénszálból vannak, a hasmagasság csupán 13 centi, az aktív aerodinamikai elemek pedig az útra tapasztják a karosszériát. Impozáns menetteljesítményekre képes a hófehér Mission E: 3,5 másodperc alatt ugrik 100 km/h-ra, és a 200 km/h sem tart 12 másodpercnél tovább. Sőt, a Porsche szerint 8 percen belüli köridőt futna a híres Nordschleifén.

Forrás: Porsche

Ugyanakkor ha a sofőr nem hajt gyorsan, akkor egyetlen töltéssel 500 kilométeres hatótávval számolhat. Készítettek egy gyorstöltőt is, amely 800V-on 15 perc alatt 80 százalékra felhúzza az akkuk kapacitását, de aki nem siet, az 400V-os normál, vagy akár vezeték nélküli indukciós töltést is használhat.

- Forrás: AFP/Odd Andersen

Nem kevésbé izgalmas az utastér is, itt a mostani Panamerához hasonlóan négy önálló ülés található, ezek vékonyak és könnyített szerkezetűek, ráadásul a padló teljesen sík, mivel nincs szükség kardánra. A műszerfalon elsőnek az tűnhet fel, hogy egyáltalán nem található rajta gomb vagy kapcsoló. Helyette a sci-fiket idézően a kormányon lévő univerzális gombokhoz azt a funkciómenüt rendeli hozzá az autó, amelyik műszerre néz a vezető a nagyméretű digitális kijelzőn. A Mission E ugyanis kamerákkal figyeli a vezető szemmogását, és tudja, hogy épp mit figyel az OLED kijelzős digitális műszerfalon.

Forrás: Porsche

Természetesen nem hiányozhat a Head up display, tehát a szélvédőre vetítés sem, az pedig elsőre is feltűnik, hogy nincsenek külső tükrök. Ezeket ugyanis kamerák helyettesítik, az általuk közvetített kép a szélvédő két sarkában jelenik meg.