Pitypangból készül majd a jövő gumiabroncsa

Vágólapra másolva!
A szárazföldi járművek legtöbbjének a gumiabroncs elmaradhatatlan tartozéka. Ám a gyártási folyamat nem túl környezetbarát, amin az új alapanyag változtathat.
Vágólapra másolva!

Nem mindennapi kísérletbe fogott a Continental, a cél a gumiabroncs-gyártás megreformálása azáltal, hogy a gyártás során több környezetbarát anyagot használjanak fel. A Taraxagum nevű kísérleti abroncs érdekessége, hogy a futófelülete teljes egészéban pitypanggyökérből előállított kaucsuk hozzáadásával készült.

Forrás: Continental

Maga a név is a növény latin elnevezésére (taraxacum) utal. A prototípus abroncsok mintázatát az egyik tesztgyőztes típustól kölcsönözték, de nem ez a lényeg, hanem a környezetbarát összetétel. Az újfajta kaucsuk anyagot az orosz pitypangok gyökeréből nyerik ki, ezzel kiváltva a trópusokon termesztett gumifát.

Forrás: Continental

Már a közúti tesztelésre készül a Continental, és a leghatékonyabb próba érdekében egyelőre téligumikat készítettek, mivel ezek egyébként is nagyobb arányban tartalmaznak kaucsukot. A cég a svédországi Arvidsjaurban lévő központjában teszteli a pitypangos gumikat. A cél az, hogy öt-tíz éven belül megkezdhessék a pitypangalapú gumiabroncsok sorozatgyártását.