Sporttörténelmet írt Kiss Norbert a Hungaroringen

Kiss Norbert, oxxo racing, kamion eb fesztivál, hungaroring
Vágólapra másolva!
Európa-bajnok pilótánk, Kiss Norbert jelentősen növelte előnyét a Kamion EB pontvadászatában, miután remek teljesítménnyel két győzelmet, és további két dobogós helyet szerzett a versenysorozat hazai fordulóján. Ilyen eredményt még nem ért el hazai versenyző a Hungaroringen.
Vágólapra másolva!
Kiss Norbert először versenyzett kamionnal a Hungaroringen. Előtte utoljára Krasznai János indult ekkora géppel a mogyoródi pályán, 25 éve Forrás: MTI/Marjai János

Huszonöt év szünet után ismét kamionversenyt rendeztek a Hungaroringen, ahol szombaton a változékony időjárás ellenére 10 ezer, vasárnap pedig 22 ezer néző izgulta végig a helyszínen, ahogy az Európa-bajnoki címvédő, Kiss Norbert jelentősen növelni tudja előnyét a pontversenyben, és

nagy lépést tesz második összetettbeli győzelme megszerzése felé.

A szombathelyi pilóta két győzelemmel, egy 2., és egy 3. hellyel 119 pontra növelte előnyét a bajnokságban.

A szezonzáró előtt sikerülhet a címvédés

Ez annak tekintetében még ígéretesebb, hogy egy győzelemért 20 pont jár a bajnokságban, fordulónként pedig négy futamot rendeznek, így ha Kiss a jelenlegi formáját tartani tudja, már a hátralévő három fordulóra sem feltétlenül lesz szükség ahhoz, hogy az OXXO Racing versenyzője ismét az élen zárja a bajnoki pontversenyt. Technikai sportról lévén szó, a várakozásokat persze óvatosan kell kezelni, de Kiss előnye mindenképpen megnyugtató lehet a szurkolók számára.

Kiss Norbert még közelebb a Kamion EB-s címvédéshez Forrás: Just Creative

Főleg annak tekintetében, hogy a hazai fordulón az OXXO Racing legkomolyabb ellenfelei, a német Jochen Hahn és a szlovák Adam Lacko a fordított rajtrácsok segítségével sem tudott pontokat rabolni Kisstől, mivel

a Hungaroringen rendezett futamok mindegyikén jobb eredményt ért el náluk.

A magyar pilótánál mindössze Antonio Albacete, a harmadik futamon a Kamion EB első női győztese, Stephanie Halm, és David Vrsecky tudott hamarabb célba érni a fordított rajtok révén.

Itt lehetetlen előzni, mégis sikerült

Kiss emellett Lacko műszaki hibáiból is profitált, de elsősorban a látványos előzéseinek köszönheti, hogy tovább erősítette helyzetét a hazai közönség előtt. Az OXXO Racing pilótája meglepő pontokon, például a célegyenesbe vezető kanyarban is pozíciókat tudott nyerni egy olyan pályán, amelyen a közmegegyezés szerint még a kamionoknál jóval kisebb autók mezőnyében is szinte lehetetlen komoly kockázatvállalás nélkül előzni.

Következő videónkból ízelítőt kaphat abból, milyen volt a hangulat a Hungariringen a legalább 1100 lóerős kamionokkal:

A magyar versenyzőnek nyilvánvalóan segített a hazai pálya ismerete, és

láthatóan doppingolta a közönség szeretete.

A szombati második futam előtt még úgy kellett lelkesíteni a helyszíni nézőket, Kiss parádés versenyzése viszont átbillentette őket, és már-már a hazai WTCC futamokon Michelisz Norbertet éltető hangulatra kezdett emlékeztetni Hungaroring célegyenese. A rajongók az idén már csak távolabbról szurkolhatnak, ismeretlen pálya viszont már nem áll Kiss előtt.

A német Stephanie Halm, a cseh Adam Lacko és a monacói Ellen Lohr (balról jobbra) is eredményes volt Kamion EB magyar hétvégéjén, de egyikük sem szerzett annyi pontot, mint Kiss Forrás: MTI/Marjai János

A hátralévő három idei forduló során a belgiumi Zolder szűk pályáján, a spanyolországi Jaramában, és a híres Le Mans-i aszfaltcsík rövidített változatán állnak rajthoz a kamionok legközelebb két hét múlva. A szezonzáróra, és ezzel együtt a bajnokavatásra október 9-11. között kerül sor.