A Suzuki visszavásárolja részvényeit a Volkswagentől

Szuzuki Oszamu és Martin Winterkorn 2009-ben
Osamu Suzuk (L), Chairman and CEO of Suzuki Motor Corporation shakes hands with Martin Winterkorn (R), chairman of the board of management and CEO of Volkswagen AG, following a joint press conference in Tokyo on December 9, 2009. Volkswagen AG and Suzuki Motor Corp. agreed on December 9 that the German automaker will take a 19.89 percent stake in the Japanese company, the companies said in a joint statement. AFP PHOTO/Kazuhiro NOGI
Vágólapra másolva!
Közel négy évig tartó bírósági procedúra után a Suzuki véglegesen felszámolhatja partneri viszonyát a Volkswagen-konszernnel.
Vágólapra másolva!

A Suzuki 2011 novemberében kérte a nemzetközi kereskedelmi kamara választott bíróságától a Volkswagennel létesült partneri viszonyának felszámolását, miután a Volkswagen elutasította erre tett ajánlatát és ragaszkodott a birtokában lévő Suzuki-részvények megtartásához.

Szuzuki Osamu és Martin Winterkorn 2009-ben, a szerződés aláírásán Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A Suzuki közleménye szerint a bíróság 2012. május 18-ai hatállyal mondta ki a két vállalat közötti partneri viszony megszűnését. A japán autógyár egyúttal közölte azt is, hogy a választott bíróság részben helyt adott a Volkswagen állításának, miszerint a Suzuki a partneri megállapodást megsértette, ezért az eljárás a kártérítési igények megállapításáról még folytatódik.

Szuzuki Oszamu elnök sajtótájékoztatón tett bejelentése szerint a Suzuki elérte legfontosabb célját, és elégedett a bíróság döntésével. „A Volkswagen birtokában lévő 19,9 százalékos részvénypakett visszavásárlása mintegy 400 milliárd jen (3,3 milliárd dollár) költséget jelent majd a cégnek. A visszavásárlás részleteiről a Suzuki később ad pontosabb tájékoztatást” - mondta.

A Volkswagen közleményben üdvözölte a bírósági döntés által teremtett "tiszta helyzetet", és közölte, hogy "pozitív eredményt vár mérlegében a Suzuki-részvények eladásától".

A Suzuki és a Volkswagen 2009 decemberében lépett együttműködésre, amit részvénycserével pecsételtek meg. A Volkswagen a Suzuki részvényeinek közel egyötödét, a Suzuki pedig a Volkswagen részvényeinek 1,5 százalékát vette át.

A Suzuki a Volkswagen környezetkímélő hibrid technológiáját, a Volkswagen pedig a Suzuki kisautógyártásában szerzett tapasztalatait szerette volna elsajátítani. A Volkswagen emellett hozzáférést remélt az indiai piachoz is, ahol a Suzuki az egyik piacvezetőnek számít. Az együttműködés azonban nem hozta meg a várt eredményt egyik fél számára sem. A Suzuki 2011-ben mondta fel az együttműködést és adta el a Volkswagen-részvényeket. A Volkswagen viszont nem volt hajlandó megtenni ugyanezt a lépést, és megtartotta a birtokában lévő Suzuki-részvénypakettet.