Így nézett ki Budapest, amikor épült az Erzsébet híd

Budapest anno légi felvételeken
Vágólapra másolva!
Icipici Déli pályaudvar, komótosan készülő 2-es metró, rég elfeledett villamosvágányok, a Mamut áruház helyén parkoló Ikarus 66-os buszok, Vörös Csillag Traktorgyár. Különleges légi fotókon mutatjuk be, hogyan festettek a főváros közlekedési csomópontjai a hatvanas évek első felében.
Vágólapra másolva!

Ötven év. Szerencsés esetben egy fél emberöltő, de a városok életében sem múlik el nyomtalanul ilyen hosszú idő. Fotóválogatásunk is ehhez mérten különleges: a Földmérési és Távérzékelési Intézet archívumából származó 1963-as és ’64-es légi felvételekkel tekintünk vissza Budapest egy-egy jól ismert, de mostanra teljesen más arculatot mutató helyszínére. A jobb alsó ikonra kattintva nagyíthatók a képek.

Nagyvárad tér

Forrás: Földmérési és Távérzékelési Intézet

A 3-as metró átadása előtt nagyon fontos közlekedési csomópontnak számított. A László-kórház előtti villamos-hurokvágány és -állomás, valamint a túloldalon az öbölszerű autóbusz-végállomás teljesen eltűnt, és az Üllői úton se jár a villamos évtizedek óta. Tekintettel a felvétel idejére, a csuklós autóbuszok az 1961-től rendszeresített FAÜ építésű típusok, de farmotoros Ikarus 66-osok is felfedezhetők. Ez utóbbiakat 1964-ben, öt év szolgálat után leselejtezték, mert nem váltak be.

Széna tér

Forrás: Földmérési és Távérzékelési Intézet

Egymás hegyén-hátán parkolnak a Mávaut-autóbuszok a Lövőház utcai telkeken, pontosan a Mamut plázák helyén. A jobb oldalin, a sarkon jól kivehető a metróépítkezés korábban felhúzott aknatornyos épülete, ettől kicsit feljebb és jobbra, a fordított E betűs épülettömb az egykori Margit körúti fogház. A mai autóbusz-állomás helyén még kis park volt (a kép alján, középen), de a járatok már akkor is onnan indultak.

Déli pályaudvar

Forrás: Földmérési és Távérzékelési Intézet

A félbehagyott 2-es metróról még csak álmodik a főváros, de a Krisztina körút és Alkotás út sarkán már áll a Déli pályaudvar „kiskocka” fejállomása. Kevesen tudják, hogy szerkezetileg bizony ma is benne van a „nagykocka” épületben, nem bontották el, mert a tervező, Kővári György tisztában volt a létesítmény, a környék lépcsőzetes, metrókapcsolatos fejlesztésével, és előre gondolkodott. Vasútbarátoknak igazi csemege a kép jobb felső sarkában látható mozdonyszín és a fordítókorong. A bal sarokban, a Vérmezőn látható még az ötvenes évekből megmaradt metrós barakk.

Fővám tér

Forrás: Földmérési és Távérzékelési Intézet

Ma díszkővel, a Váci utcai korzóhoz kapcsolódik a sétatér, de amikor még Dimitrov térnek hívták, itt Áfor-benzinkút üzemelt a Szabadság híd pesti hídfőjénél. A töltőállomás teteje alól balra kilógva nyerges tartálykocsi látszik, jó eséllyel naftát hozott egy 700-as sorozatú Csepel, becenevén „Kázmér”. Szintén fontos apróság a 2-es villamos eredeti aluljárója, amely így keresztirányban nem zavarta a híd forgalmát.

Duna-korzó

Forrás: Földmérési és Távérzékelési Intézet

A háborúban lerombolt dunai szállodasor pótlása csupán egy része volt a Belváros megújulásának. Itt még javában épül az új Erzsébet híd, hiányzik az Intercontinental Hotel, bal szélen, a Vörösmarty téren zajlik a közúti forgalom, és megvan az autóparkoló is. A Gerbeaud cukrászda előtti zebra végeinél a földalatti lejáratai. A fotó nem árulja el, de ekkor még fordítva jártak a szerelvények, a felszínen 1941-ben bevezetett jobbra hajts rendre itt csak 1973-ban álltak át.

Hungária körút

Forrás: Földmérési és Távérzékelési Intézet

Sokan csak urbánus legendaként ismerik a történetét, pedig a ma kétszer három sávos Hungária körút helyén rémálom volt közlekedni. A Vidámpark (jól kivehető a faszerkezetű hullámvasút) melletti szakaszon olykor tíz percnél is tovább zárva tartott sorompóval kellett megküzdeni, ráadásul a vasút egymás után kétszer keresztezte a fotó közepén látható, keskeny, még villamosforgalom nélküli Hungária körutat. Csak a hetvenes években, a lakóteleppel együtt építették fel a Kacsóh Pongrác úti kisebbik felüljárót, 1982-tól pedig az M3 bevezetőhöz kapcsolódóan komoly csomóponttá bővítették.

Nagykőrösi út

Forrás: Földmérési és Távérzékelési Intézet

Az M5-ös bevezető szakaszánál, mondhatni korszakoktól függetlenül üzemel a használtcikk-piac, a közismert Ecseri vagy Tangó. Amikor azonban a fotó készült, még villamos járt ide a Nagykőrösi úton. Azon a telken, ahol ma a PSA-konszern hazai importőrközpontja működik az André Citroën utcában, régen a Fővárosi Autóbuszüzem járművei laktak. Az aszfaltozott Hofherr Albert utcának pedig nyoma sincs a piac és a garázs között.

Kispest

Forrás: Földmérési és Távérzékelési Intézet

Az ötvenes, hatvanas évek egyik legismertebb hazai jármű- és gépgyára volt a kispesti Vörös Csillag Traktorgyár, vagyis a Dutra-birodalom – innen kerültek ki a dömperek, az ön-, illetve forgórakodók is. A gyártelep az Üllői út (bal szélen) és a Hofherr Albert utca találkozásától terjeszkedett befelé, a vasútállomás szomszédságában. Az udvaron (a fotó alsó részén) jól látható néhány típus: Dutra D4K traktorok, DR sorozatú dömperek, továbbá különféle tartozékok, dömperputtonyok és félkész járművek.