Ezek nélkül ne induljon el autóval síelni!

az autók téli felkészítése, illusztráció
Vágólapra másolva!
A tökéletes túlélőcsomag váratlan helyzetekre.
Vágólapra másolva!

A téli szezon végéig sokan indulnak autóval kedvenc síterepükre, az utazás előtt az autót sem árt felkészíteni a kalandra. A legfontosabb az autó jó műszaki állapota, de a váratlan helyzetekben ezzel nem sok mindent lehet kezdeni, így érdemes összeállítani egy túlélőcsomagot.

1. Télen a hosszabb utaknak érdemes teli tankkal nekivágni, nem 5-10 literes kannában tartalék üzemanyagot is vinni magunkkal. Erre azért van szükség, mert ha egy helyben állunk, csak járó motor mellett működik a fűtés.

2. A táskánkban vagy a zsebünkben érdemes jégoldót tartani, így a fagy nem zárhat ki minket az autónkból. A csomagtartóban a jégkaparó és egy autómosó kefe vagy seprű szinte elengedhetetlen kellék a téli hónapokra, mert ezzel felgyorsíthatjuk az indulást a hidegebb napokon. Az indítókábel abban az esetben jöhet jól, ha a hideg téli időben lemerül az akkumulátor, és egy másik autós segítségére szorulunk.

Forrás: Normbenz Magyarország

3. Nagyobb havazás esetén a hólánc elengedhetetlen, egyes területeken kötelező tartozéka az autóknak ebben az időszakban. Előfordulhat, hogy a hóban elakad az autónk, ebben a helyzetben egy autós hólapát segíthet kijutni, míg egy szőnyeg vagy útszóró só tapadást ad az abroncsoknak.

4. Ha műszaki vagy forgalmi okokból elakadunk, mindenképpen jól jön, ha van nálunk egy elemlámpa, illetve egy extra láthatósági mellény utasunk számára. A mobiltelefon lemerülése gondot okozhat, ha segítségre lenne szükségünk, ezért célszerű akár szivargyújtóra köthető, akár hordozható töltőt tartani a kesztyűtartóban.

Forrás: Normbenz Magyarország

5. Sok autós ma sem tart vizet és élelmiszert a kocsijában, holott egy hosszabb kényszerpihenő során szükség lehet rá, főként, ha nincs lakott terület a környéken. Ilyen esetekre érdemes tartani az autóban néhány üveg ásványvizet, illetve gyors energiaforrásként csokoládét vagy müzliszeleteket. Hasonló okokból fontos, hogy elkerüljük a kihűlést, így egy takarót vagy meleg pulóvert is érdemes betenni a csomagtartónkba. A vontatókötélről szintén nem szabad megfeledkezni.