Életveszélyes fékek az új Suzukiban

Suzuki Celerio
Vágólapra másolva!
130-nál vészfékezve beesik a pedál.
Vágólapra másolva!

A Suzuki azonnali hatállyal felfüggesztette az új Celerio értékesítését Nagy-Britanniában, miután újságírói teszteken kiderült, hogy életveszélyes az autó fékrendszere. A Celeriót két lap közösen tesztelte zárt pályán, amikor azonban 130 km/h-s sebességről végeztek volna vészfékezési tesztet, a pedál egyszerűen beesett. A zárt pályának köszönhetően az autót kézi- és motorfékkel biztonságosan meg lehetett állítani.

Az újságírók értesítették a hibáról a Suzukit, amely új autót küldött a tesztre, de az életveszélyes jelenség megismétlődött. A Suzuki azonnal leállította a modell értékesítését, további értesítésig a kereskedésekben a próbautakat is felfüggesztették. Az eddigi vásárlókat telefonon értesítették, hogy ne vezessék autóikat, ők az ügy tisztázásáig csereautót használhatnak.

Forrás: Suzuki

Az első vizsgálatok szerint a hiba kizárólag bizonyos Thaiföldön gyártott modelleket érint (a Celerio Esztergomban egyáltalán nem készül), és úgy tűnik, csak jobbkormányos modellekben fordulhat elő a hiba, de a részletes vizsgálat még nem zárult le. A Celerio az Euro NCAP töréstesztjén három csillagot kapott.