Feltalálták az ellophatatlan biciklit

Yerka, 2:1
Vágólapra másolva!
Három chilei egyetemista tervezte meg a Yerka nevű kerékpárt, amely a saját vázát alakítja át lakattá, így nincs értelme a lakatot elfűrészelve ellopni, mert utána használhatatlanná válik.
Vágólapra másolva!
Forrás: Yerka

A fiatalok megoldotta azt a problémát, amely kerékpárosok millióit zavar: a könnyű ellophatóságot. Tudjuk, hogy egy vastag U-lakat a legjobb megoldás, ha le kell zárni egy kerékpárt, de azt is el lehet fűrészelni, másrészt a valóban jó lakatokat a nagy tömegük miatt kényelmetlen mindenhová magunkkal vinni.

Forrás: Yerka

A 22, 23, és 24 éves chilei műszaki egyetemisták megelégelték, hogy rendszeresen ellopják a kerékpárjaikat, ezért dolgozni kezdtek a megoldáson. Találmányuk lényege, hogy a váz alsó csöve szétnyitható, és a kihajtott két szárat a nyeregcsővel lehet biztonságosan összekötni, ami egyben a kerékpárt is lezárja.

Az egész művelet nem tart tovább 10 másodpercnél, és utána csak úgy lehet ellopni a kerékpárt, ha átfűrészelik az oszlopot, amihez rögzítették, vagy elfűrészelik magát a nyeregcsövet. Mindkét esetben használhatatlanná válik a kerékpár: előbbinél a lakat-pozíció megakadályozza a pedálok hajtását, utóbbi esetben pedig a kerékpár váza, a fő teherhordozó része sérül meg.

A feltalálók találmányukkal Forrás: Yerka

A Yerka kerékpár fő alkatrészeit Tajvanon, a különleges vázát és a villáját Kínában gyártatják a fiatal feltalálók, az első 100 példányt 400 dollárért (113 ezer forint) adták el, de azóta 500 dollárra (142 ezer forint) emelték az árat.