Ilyen időben gyilkos katlan a napon álló autó

autó izzadás
Vágólapra másolva!
Egy amerikai alapítvány arra volt kíváncsi, hogy felnőttek mennyi ideig bírják ki egy napon hagyott autóban, légkondicionálás és szellőzés nélkül. A pénz sem volt elég motiváció tíz perc szaunázásra.
Vágólapra másolva!

Amerikában minden héten legalább egy gyerek hal meg azért, mert a szülei ott hagyják a tűző napon az autóban, felhúzott ablakokkal. Pár perc alatt is annyira fel tud forrósodni az utastér, hogy a gyerekek szívrohamot kapjanak, ezért rövid időre sem szabad bezárva hagyni őket a hőségben.

Egy amerikai jótékonysági szervezet, a Kar4Kids egy érdekes kísérlettel erre hívta fel erre a veszélyre a figyelmet:

100 dollárt ajánlottak fel a résztvevő felnőtteknek,

ha tíz percig kibírják felhúzott ablakokkal egy autó hátsó ülésen a kánikulában. A kísérlethez ráadásul egy fehér autót választottak, ami kevésbé melegszik fel, mint a sötétek.

A biztonság kedvéért egy pánikgombot is beépítettek, amelynek a megnyomására azonnal kiszabadították a résztvevőket. Az eleinte magabiztos jelentkezők közül azonban egy sem bírta ki a megszabott ideig a hőséget, általában már a hetedik percben megnyomták a piros gombot.

Miután kifújták magukat, arról számoltak be, hogy már a kísérlet elején pillanatok alatt felforrósodott a kocsi,

alig kaptak levegőt, klausztrofóbiás roham tört rájuk,

és rosszabbul érezték magukat, mint bármikor. Az egyik résztvevő hölgy elcsodálkozott, amikor megtudta, hogy csak hét percet töltött az autóban, mert legalább kétszer annyinak érezte belülről.

Egyébként Amerika több államában olyan törvények vannak hatályban, amelyek megengedik, hogy az emberek betörjék egy idegen autó ablakát vagy feltörjék a zárját, ha abban embert vagy állatot látnak a hőségben, bezárva szenvedni.