Fekvőrendőr-felismerőn dolgozik a Hyundai

fekvőrendőr
Vágólapra másolva!
Hatékonyan véd a gyorshajtás ellen, de az autóban akár kárt is okozhat a fekvőrendőr, ha nem veszik észre. Ezen segít a Hyundai találmánya.
Vágólapra másolva!
Forrás: Hyundai

Érdekes szabadalmat nyújtott be az Amerikai Szabadalmi Hivatalnak a Hyundai. Olyan rendszert fejlesztenek, amely előre felismeri a fekvőrendőröket. Ha nem vesszük észre, egy ilyen bukkanó nagyobb sebességnél károsíthatja az autót és veszélyhelyzetet is okozhat, a koreai cég ezt szeretné megakadályozni a biztonsági berendezéssel.

A fekvőrendőr-felismerő rendszer a GPS, kamera és egyéb szenzorok segítségével nem csupán a fekvőrendőr helyét, hanem annak méretét (magassága, szélessége és íveltsége) is meghatározza, és ezekből az adatokból kalkulálja ki a biztonságos áthaladási sebességet. Ha túl gyorsan közelítünk, akkor figyelmeztetne a lassításra, de akár fékezhet is magától, mint a városi koccanásgátlók.

A rendszer viszont elsősorban az önjáró autóknál lenne igazán hasznos, mivel az automatika magától nem ismeri fel ezeket az akadályokat, a normál sebességű áthajtás pedig kellemetlen pillanatokat okozhat utazás közben.