Vágólapra másolva!
Átfogó rekonstrukció miatt három évre bezár a Közlekedési Múzeum - a felújítás alatt több helyszínen is láthat majd a közönség kiállításokat a gyűjteményből.
Vágólapra másolva!

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum jelenleg kiállított tárgyainak jelentős része továbbra is látható lesz a múzeum három évig tartó átfogó felújítása és bővítése alatt. A műtárgyak egy része az MMKM más kiállítóhelyeit gazdagítja, míg mások - az eredeti vasúti járművek és villamosok - ideiglenesen a Vasúttörténeti Parkban lesznek láthatók. A Közlekedési Múzeum állandó kiállításából ezen felül egy új, belvárosi helyszínen, a Bálnában (Fővám tér 11-12.) is látható lesz egy válogatás.

A Liget Budapest Projekt keretében még idén elkezdődik a Közlekedési Múzeum épületének eredeti kiviteli tervei alapján történő helyreállítása és térszínt alatti bővítése, így három év múlva, a millenniumi ünnepségek idején létrejött impozáns épület ismét a második világháborús rombolás előtti állapotban és új kiállítóterekkel gazdagodva várja majd a látogatókat. Az épület április 15-én zár be.

Forrás: MMKM

A Bálnában lesz látható például a Csonka-féle levélszállító autó, a Ford-T és a Pente személygépkocsi, valamint 10-15 géperejű közlekedési modell, a magyar gyártású motorkerékpárokból pedig külön kabinet létesül. Az M=1:5-ös vasúti modellekből hat darabot állítanak ki, köztük a múzeum emblematikus tárgyát, a "Derű" gőzmozdony modellt. Szerepelnek emellett a kiállításban vasúti eszközök is, mint például gőzmozdony gépezet, amin a működési elvet lehet tanulmányozni.

Fotó: Origo

A városi közlekedés M=1:25 léptékű modellekkel és érdekes, korabeli tárgyakkal, egyebek mellett a kontrollerekkel és áramszedő hajókkal képviselteti magát, az űrhajózási gyűjteményből pedig itt lesz kipróbálható a Szojuz 35-ös űrkabin replikája, valamint hajó-, híd- és egyéb modellek, makettek sora lesz kiállítva az új helyszínen.

A repülőtörténeti kiállítás helyét még keresik.