Véget vetnek a száguldásnak a német sztrádákon

Német autópálya
Vágólapra másolva!
Egy kísérlet keretében két helyen 120 km/h-s limitet vezetnek be a német autópályák egyes szakaszain. Ha biztatóak lesznek az eredmények, a korlátozást az egész országra kiterjeszthetik, és ezzel Európában mindenütt befellegzik a legális száguldozásnak.
Vágólapra másolva!

Baden-Württemberg tartomány kezdeményezte a kísérletet, 2016 májusában kiteszik a 120-as táblákat az A96-os autópálya Wangen és Aitrach, illetve az A81-es Hegau és Bad Dürrheim közti szakaszán. Ez a helyi autógyártóknak (Mercedes, Porsche) is érzékeny veszteség lesz, mert sokszor a 81-esen tesztelték új modelljeik viselkedését nagy sebességnél.

Forrás: AFP/Carmen Jaspersen

Mára az alapvetően tempólimit nélküli német sztrádák nagy részén állandó vagy forgalomfüggő sebességkorlátozást vezettek be, de csakis akkor, ha azt forgalmi vagy más okok indokolják. A kísérletben direkt teljesen átlagos referenciaszakaszokat választották, ezeken négy éven át vizsgálják, mennyivel csökken a balesetek száma, a környezet zajterhelése és a károsanyag-kibocsátás.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Reinhard Kungel

A Focus című újságban megszólaló szakértők szerint ez már egyértelmű szándék arra, hogy az eredmények függvényében a teljes sztrádahálózaton bevezessék a sebességkorlátozást. A legális, akár tartósan 200 km/h feletti száguldás lehetőségével Németország autópályái egyedülállóak a világon, igaz, jóformán azzal is, hogy a teljes hálózat személyautókkal ingyen használható. Egyelőre.