Óvatosan a gázpedállal Szlovákiában is

gyorshajtó, trafipax
Békéscsaba, 2007. május 3. Egy ESO típusú sebességmérő monitorja Békéscsabán. A Magyarországon először üzembe állított berendezés különlegessége, hogy napszaktól és időjárási viszonyoktól függetlenül képes felvételeket készíteni. A felvételekhez lehetetlen hozzányúlni, letörölni, vagy rajta bármilyen változtatást végrehajtani. MTI Fotó: Lehoczky Péter
Vágólapra másolva!
Péntektől ezereurós, akár 316 ezer forintos pénzbírságra is számíthat az, aki jelentősen túllépi az előírt sebességet Szlovákiában. Januártól szigorodnak a közlekedési szabályok. Új kihágások is megjelennek, mint például a gyalogos veszélyeztetése a járdán.
Vágólapra másolva!

A szlovák belügyminisztérium szerint a büntetéseket azért kellett szigorítani, mert a rendőrség tapasztalatai szerint egyre több az utakon az ámokfutó – az olyan sofőr, akit nem érdekelnek az előírások.

A legmagasabb bírságokat ezért azok fogják fizetni, akik sztrádán 190 km/óránál is gyorsabban haladnak, lakot területen pedig túllépik a 100 km/órát – írja az Új Szó.

Gyalogos veszélyeztetése

A jogszabályba több új, eddig nem létező kihágás is bekerült. Az egyik a gyalogosok veszélyeztetése a járdán,

amelyért 60-tól 300 euróig terjedő büntetést adhat a rendőr,

s ugyanilyen büntetésre számíthat az, aki kerékpározót veszélyeztet előzés közben.

Az objektív felelősség elve alapján is több kihágást büntethetnek majd az eddiginél. Postán küldhet bírságot a rendőrség januártól azoknak, akik vasúti átkelő előtt lépik túl az előírt sebességet, illetve azoknak, akik megszegik a 7,5 tonnánál nehezebb gépkocsikra vonatkozó előzési tilalmat.

Szlovákiában januártól jön a szigorítás Forrás: MTI/Lehoczky Péter

A törvény szűkíti annak lehetőségét is, hogy a rendőrök a helyszínen szóbeli figyelmeztetéssel elengedhessék a szabályszegő sofőrt.

Januártól a kerékpárokra szerelt gyerekülésekben ülő gyermekeknek is kötelező lesz a védősisak, és a 10 évesnél fiatalabb gyermekek is kerékpározhatnak majd a járdán.

Készenlétben a traffipaxok

Jövőre az eddigiekhez képest drákói szigorra készülhetnek Magyarországon is a gyorshajtók: 62-szeresére nő a fix sebességmérők száma. Az Origón bemutattuk, pontosan hová telepítették az új mérő kamerákat.

Ha a kinagyított térképen a traffipax ikonra kattint, bővebb információk jelennek meg a helyszínről.