A nagycsaládosokkal is kiszúrt a megyei matrica

megyei matrica
Vágólapra másolva!
Duplán kell útdíjat fizetni a mikrobuszok után, de a pickuptulajdonosok is rosszul jártak. Ráadásul nem csak a megyei, hanem az országos sztrádamatricáknál is bevezették az új D2 kategóriát, erről sokszor nem is hallottak még az érintettek. A nagycsaládosok egyeztetnek, a kisvállalkozók pedig jobb megoldás híján fizetnek, vagy kerülő utakon járnak.
Vágólapra másolva!
Hiába nem haszonjármű, hanem drágább kivitelű személyautó, a nagycsaládoknak ideális Renault Trafic is átkerül a D2 kategóriába, amennyiben hétnél több ülés van beépítve Forrás: Renault

Miközben mindenki azzal van elfoglalva, hogy melyik útszakaszra kell – vagy talán mégsem kell – kiváltani az új megyei matricákat, alaposan átalakultak a díjfizetési szabályok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium december 30-án megjelent rendelete alapján. Erről azonban sokan csak akkor fognak értesülni, amikor megkapják az első büntetésüket, mert a hírekből vagy történetesen a benzinkúti matricavásárlásnál sem hallottak a kategóriák megváltoztatásáról.

A tranzitforgalmat akarták megadóztatni?

A meglévő D1 alapkategória mellé létrehozták a D2-t, amelybe minden olyan személyautó beletartozik, amely a forgalmi engedélye szerint hét főnél többet szállíthat, de ugyanide sorolják a 3,5 tonna alatti össztömegű haszonjárműveket és a lakóautókat is. Efölött csak egy kaszt létezik, a buszoké (B2), hiszen a 3,5 tonna feletti teherautókra 2013. július óta sztrádamatrica helyett a megtett kilométerekkel arányos e-útdíjat kell fizetni, nemcsak az autópályákon, hanem a kijelölt főutakon is.

Ez a táblázat a kulcsa mindennek. Hogy bonyolultabb legyen a helyzet, évekkel ezelőtt teherautókat soroltak be a D2 kategóriába, de azokra ma már a megtett úttal arányos e-útdíjat kell fizetni Forrás: Origo

Mint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kérdezz-felelek tájékoztatójából is kiderül, az autók és a kamionok közötti D2 kategória azért jött létre, hogy „az átutazó, kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokat fokozottabban be lehessen vonni az útfenntartás költségviselésébe”, és a gyengébbek kedvéért kitérnek arra, hogy olyankor is a D2-útdíjat kell fizetni, ha a forgalmi szerint kilencszemélyes kisbuszban csak heten ülnek. Az emelt összeg éves megyei matricánál 5000 helyett 10 000 forintot jelent, de a klasszikus, országos sztrádahasználati jogosultság ára is megduplázódott: a heti (tíznapos) 5950, a havi 9560 forintba kerül, egyedül az éves összpályás ára maradt változatlanul 42 980 forint.

Sokszor kevés a hét ülés

A rendelet egyik sarkalatos pontja a szállítható személyek száma. A megalkotók abból indulhattak ki, hogy az egyterűek (Renault Grand Scénic, Volkswagen Sharan és társai) hétszemélyesek. Figyelmen kívül hagyták, hogy ezeket nem mindig lehet telepakolni gyerekülésekkel, és amikor fel van állítva bennük a harmadik üléssor, jelképes méretű csomagtartójuk marad. Ezért a négy- vagy többgyerekes nagycsaládosok általában kisbuszt (Ford Transit, Fiat Ducato stb.) használnak, anyagi helyzetüktől függően nemegyszer 15-20 éveseket. Most ezek is bekerültek a D2 kategóriába, így aki a fővárosból Budaörsre ingázna, az 10, aki pedig balatoni telektulaj, az 30-40 ezer forintot fizethet a megyei matricákért.

A mai hétüléses egyterűeket általában csak úgy lehet csomagszállításra használni, ha le van hajtva az egyik hátsó ülés. Vagy marad a tetőboksz Forrás: Ford

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy némelyik egyterű, például a Toyota Previa többféle gyári üléselrendezéssel is létezik. Pár éve használtan ilyet vásárolt egy neve elhallgatását kérő családapa, aki tőlünk hallott először az új kategóriáról, és felháborítónak tartja a sarc bevezetését. Jóhiszeműen a sima D1 matricát vette volna, csakhogy az ő kocsija a Previák többségétől eltérően nem hat- vagy hét-, hanem nyolcüléses. Ez jól jön, amikor a négy gyerekkel útra kelnek, és a nagyszülőket is magukkal tudják vinni, de most egy csapásra ők is a kereskedelmi tevékenységet folytatók kategóriájába tartoznak az állam szerint, tehát vagy duplán fizetnek, vagy járhatnak kerülő utakon.

Egyeztetnek a nagycsaládosok

Csalódott vagy tévedésben reménykedő levelek sokasága érkezett a Nagycsaládosok Országos Egyesületéhez (NOE), ahol a szakértők, értesülve a tervezett változásokról, karácsony előtt jelezték a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, hogy kifogásolják a diszkriminatív díjfizetést. Székely Hajnalka, az egyesület elnöke elmondta, hogy nemcsak a sok gyerekkel utazókat érinti az intézkedés, hanem néhány mozgáskorlátozottat is, aki csak kisbuszba tud kerekes székkel bejutni. A nagycsaládosok a D2 besorolás ellen sokszor nemcsak a forintosítható kiadások, hanem elvi okok miatt is tiltakoznak.

Az M0 több szakasza is fizetőssé vált, a belvárosban pedig 2016 után jöhet a dugódíj. Így hosszú távon a Hungária körút lesz az egyetlen ingyenes körgyűrű Forrás: Origo

Van azonban remény az áldatlan helyzet megváltoztatására, a NOE ugyanis tárgyalásba kezdett a minisztériummal, és pozitív visszajelzéseket kapott. Még nem lehet tudni, milyen megoldás születik a sokgyerekes családok érdekében, először az állam nyilván fel akarja térképezni, hány autótulajdonost érint az ügy. Saját honlapján az egyesület kérdőív kitöltésére kéri az érintetteket, és az adatok felmérése mellett javaslatokat készít. A NOE elnöke hangsúlyozta, hogy az új kedvezményrendszert jó lenne még az előtt kidolgozni, mielőtt lejár a matricapótdíjak türelmi ideje.

A furgon dupla tarifáért szállít

Év elején létrehoztak egy új kategóriát U, azaz utánfutó néven, de a szabályozás itt is nyakatekert. Ha személyautó vontatja, nem kell kiváltani külön ezt a matricát, ha viszont D2-be tartozó jármű vagy busz után kötik, akkor nincs mese, meg kell fizetni a vontatmányra is az úthasználati díjat, ami abszurd módon pontosan annyi, mint amennyit egy második személyautó után kéne fizetni. Ha például egy BMW X5 húz maga után egy jachtot, 5000 forint a tarifa, viszont ha egy Citroen Berlingo furgonra ráakasztanak egy néhány mázsás utánfutót, akkor máris tripla árat, 15 ezer forintot kell kicsengetni megyénként. Ezzel egy általános trendre, a haszonjárművek méretcsökkenésére akarhattak lépni a törvényhozók.

Még a mikroszkopikus méretű Fiat Panda Van után is tízezer forintot kellene fizetni megyénként, egy Audi Q7 díja viszont csak ötezer forint Forrás: Fiat

A magas fenntartási költségek miatt egyre többen váltanak közepes méretű teherautóról 3,5 tonnás, emelt tetős furgonra, akár kéttengelyes utánfutóval kombinálva. Már az autóversenyző csapatok is kisáruszállító és külön tréler kombinációt használnak a klasszikus szervizbuszok helyett, amivel meg tudják kerülni a tachográfok jelentette lassúságot, és megspórolják az útdíjat. Az új matricatarifák miatt várhatóan sokan újra fogják gondolni eddigi útvonaltervezésüket, és valós veszély lehet a forgalom átterelődése országutakra. Valójában messze nem csak a tranzitforgalmat sújtja a D2 kategória, hanem a hazai kisvállalkozókat is, akkor is, ha pöttöm Fiat Seicento Vannel dolgoznak.

Kikap minden pickup

A nagycsaládosok mellett más magántulajdonosok is kénytelenek lehetnek újragondolni, tényleg a megfelelő autót választották-e. Egy lakóautóval például minden nyaralás sztrádaköltsége kétszer annyiba kerül, mint egy (nagyobb alapterületet elfoglaló) személyautó-lakókocsi szerelvénnyel, bár ez szűk réteget érint, alkalmi utazásokkal.

Jobban megérzik majd a változásokat a pickupok tulajdonosai, hiszen az ő járműveik is átkerültek a D2-kategóriába. Ezeket rendszerint haszonjárműként vásárolják cégek, de nagy hányadukat nem áruszállításra, hanem szabadidő-autóként, magáncélra használják, főleg, amióta ezekre is eltörölték az országúton 70, autópályán 80 km/h-s ősi sebességkorlátozást.

Bár az SUV-k elterjedésével kissé kimentek a divatból a pickupok, azért máig bőven fut belőlük Magyarország útjain. Mostantól dupla áron Forrás: Mitsubishi

Ma a rendszeresen utazók egyetlen lehetősége az éves matrica kifizetése lesz, mondta kérdésünkre a RangerKlub képviseletében Bánhegyi Zsófia, hiszen négy darab éves megyei vagy havi országos bérlet felett ez így éri meg. Persze sokan mondhatják, hogy aki több milliót meg tud spórolni a regisztrációsadó-mentességen és az áfa visszaigénylésén, ne akadjon fenn pár tízezer forinton, ám a probléma a húszéves pickupok tulajdonosait is érinti, és sokaknak ez a munkaeszközük, ilyenek a gazdálkodók és a borászok is. A pickupokhoz hasonlóan a D2 osztályba tartoznak azok a kétüléses, ráccsal leválasztott, jellemzően régi terepjárók is (például a Nissan Terrano II), amiket valaha haszonjárműnek vizsgáztattak.

Néha a motor is lehet autó

Felemás helyzet alakult ki a motorkerékpárok matricáival, hiszen a kétkerekűeket változatlanul a D1 osztályba sorolják. Ha abból a logikából indulunk ki, hogy a kategóriák meghatározásánál a járművek tömege, felhasználásuk módja (személy- vagy áruszállítás) és a szállítható utasok száma volt a döntő szempont, nem tűnik igazságosnak, hogy 50 köbcenti felett az összes a kétkerekűre 5000 forintba kerüljön a megyematrica és 42 980 forintba az éves országos. Egy kedvezményt azonban kapnak a motorosok: megvehetik a speciális D1M heti (tíznapos jogosultságot) 1470 forintért, ami az összes gyorsforgalmi útra érvényes. Ez a tarifacsomag jó hír a túrázóknak, de rossz a naponta ingázóknak.

Ugyanannyit fizetnek a motorosok a megyei és a havi vagy éves országos matricáért, mint az autósok. Vagy kerülő úton mennek Forrás: Origo

Az új rendszerrel kapcsolatban elhangzott, hogy aki január végéig matrica nélkül utazott díjköteles úton, mentesülhet a büntetés alól, ha e hónapban ingyen, februárban pedig 1470 forintos szolgáltatási díj kíséretében utólag kiváltja az adott útra érvényes jogosultságot.

De mi lesz azokkal, akik a mikrobuszukra vagy 3,5 tonna alatti haszonjárművükre jóhiszeműen D2 helyett D1 kategóriás jegyet vettek? Mint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. infóvonalán megtudtuk, a türelmi időszakban be kell mennie a tulajnak a forgalmi engedéllyel az ügyfélszolgálatra, és a különbözet megfizetése után a magasabb kategóriába sorolják át. Csakhogy a hiányos tájékoztatás miatt sokan nem is tudják, hogy hibáztak.