Rémisztő hibát találtak a Jeepekben

jeep hacker
Vágólapra másolva!
Menet közben átvehető az irányítás az autó felett, a gyártó már kiadta a biztonsági frissítést.
Vágólapra másolva!

Az talán már keveseket lep meg, hogy a hackerek képesek átvenni az irányítást a számítógépek és az okostelefonok felett, az azonban már aggodalomra ad okot, hogy már az autókkal is megtehetik ugyanezt. A Fiat-Chrysler csoport (FCA) márkája, a Jeep pontosan ezzel a veszéllyel kénytelen szembenézni egy komoly szoftveres hiba miatt.

Forrás: Wired

A 2013-as modellévtől bevezetett Uconnect rendszer lényege, hogy a tulajdonos távolról vezérelheti az autóját egy applikáció segítségével. Az okostelefonról használható rendszer képes a motor beindítására, az ajtók kinyitására és a világítás felkapcsolására is.

Miután a hackerek ezen keresztül bejutnak a fedélzeti rendszerbe, menet közben vezérelni tudják a Jeepeket, és ehhez elég egy laptop és a mobiltelefon. Feltekerhetik a hangerőt, bekapcsolhatják a szélvédőmosót és az ablaktörlőt, átvehetik a kormányt, még le is állíthatják a motort, ami akár halálos balesetet is okozhat.

Mindezt a Wired kérésére két hacker, Charlier Miller és Chris Valasek is be is bizonyította, akik rövid idő alatt sikeresen bejutottak egy Jeep Cherokee Uconnect rendszerébe. Bár a tesztet egy Jeepen végezték el, valószínűleg az összes, a Fiat-Chrysler csoport által értékesített amerikai márka, így a Chrysler és a Dodge is érintett lehet az ügyben. Az FCA reagált a problémára, már kiadtak egy frissítést, amelyet egyszerűen, egy pendrive segítségével telepíthetnek a tulajdonosok az autójuk rendszerére.