Az olcsó benzin miatt még jobban bedugul a város

autó gyalogátkelőhely gyalogos gyalogosátkelő kerékpár közlekedési dugó KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY demonstráció FOTÓ ÁLTALÁNOS gyalogátkelő gyalogátkelőhely gyalogosátkelő kerékpár közlekedési d
Budapest, 2014. október 28. Forgalmi dugó az internetadó bevezetése ellen meghirdetett budapesti demonstráció ideje alatt az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a fővárosi Hegyalja úton 2014. október 28-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Karácsony előtt most azok is autóba ülnek, akik nem szoktak.
Vágólapra másolva!

A három-négyéves mélypontra süllyedt üzemanyagárak hatására idén decemberben várhatóan 18-20 százalékkal többen ülnek autóba a tavalyi évhez képest, de számos felújítás, építkezés is lassítja majd a haladást december végétől. Az ünnepek előtti időszakban a megszokottnál is nagyobb forgalomra lehet számítani a WebEye Magyarország elemzése alapján.

Az előző évek forgalmi adatai alapján a fővárosból a vidéki nagyvárosok irányába 10-15 százalékkal élénkebb forgalomra lehet számítani az M1 és M3 autópályákon az ünnepek előtt és alatt is. Ez a tendencia várhatóan egészen december végéig kitart, majd január első hetének végén visszafordul a főváros irányába.

Forrás: MTI/Beliczay László

A személyautó-forgalom növekedése leginkább a nagyobb bevásárlóközpontok körzetében várható, többek között az M1-M7, illetve az M5 kivezető szakaszán, a Szentlőrinci úti bevásárló övezetnél. Ezeken az útszakaszokon az olcsó üzemanyag miatt a szokásosnál is több autós fordulhat meg.

Decemberben a fuvarozás erősödése is növeli a közúti közlekedésben résztvevők számát. Az áruszállítással összefüggő forgalomnövekedés az év végi határidős megbízások miatt 20-25 százalékra tehető, s ez jellemzően december 23-ig kitart.