Nemzeti sport az áfacsalás az importautóknál

használt autó
Vágólapra másolva!
Hipp-hopp, és a nettó számlából bruttós lesz.
Vágólapra másolva!

A használtan importált egy-ötéves autók jelentős részét áfacsalás útján hozzák Magyarországra - állítja piaci tapasztalatokra hivatkozva a DasWeltauto használtautó-értékesítő hálózat.

A módszer lényege, hogy egyes vállalkozások az EU-ban nettó számlával megvett autóból köztes tulajdonosok beiktatásával bruttó számlásat gyártanak, így 27 százalékos árelőnyre tesznek szert a piaci versenytársakkal szemben. Az ismert jelenség felszámolására a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete és az Autós Nagykoalíció azt javasolja, hogy az importot végző cég kizárólag gépjármű-behozatallal és a hozzá tartozó regisztrációs tevékenységgel foglalkozhasson, mással nem. Így az áfa útja követhetővé válna.

Forrás: DasWeltauto

Javasolják azt is, hogy ezek a cégek havi áfabevallásra legyenek kötelezettek, emellett letét vagy bankgarancia formájában háromhavi áfabiztosítékkal rendelkezzenek. Megoldást jelentene az is, hogy addig ne lehessen forgalomba helyezni az adott gépjárművet, amíg a fizetendő áfa nincs rendezve.

A Datahouse adatai szerint az év első tíz hónapjában 79 905 használtan importált gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 38,8 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A behozott járművek közel 60 százaléka volt tíz évnél idősebb.