Hadjárat indul a dízelautók ellen Franciaországban

dízel
Vágólapra másolva!
Új rendszert vezetnek be a kormoló bontószökevények kiszűrésére.
Vágólapra másolva!

A francia kormány 2015-től mindent megtesz annak érdekében, hogy korlátozza a dízelautók további elterjedését az utakon. A különösen szennyező, csak a több évvel ezelőtti normákat teljesítő dízelek kiszűrésére új járműazonosítási rendszert vezetnek be, ezeket az autókat a városok egyes részeiről ki is tilthatják.

A francia miniszterelnök Manuel Valls szerint "hiba volt", hogy az országban valóságos dízelmánia alakult ki, "intelligens és pragmatikus" módon fordítják vissza a folyamatot. Franciaországban körülbelül 80 százalékos a dízelautók aránya.

Egy régi dízel csak úgy okádja az egészségre is ártalmas kormot

A kormányzat tervei között szerepel, hogy csökkenti a dízelautók adókedvezményét, illetve két százalékkal megemeli a dízelautósok adóját, amely közel egymilliárd eurót hoz majd a központi költségvetésnek. Szakértők már korábban figyelmeztettek, hogy az egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírások miatt hamarosan véget érhet Európában a dízelautók uralma, Franciaország mellett Nagy-Britannia is lépéseket tervez a régebbi dízelek városokból való kiszorítása érdekében.