Tisztességben megőszült - Fiat 1500 (1964)-veteránteszt

Fiat 1500
Vágólapra másolva!
Rengeteget gyártottak, de csak kevés maradt meg a jellegzetes formája miatt Fürdőkádnak is becézett Millecinquecentóból, a Fiat 1500-asból. Egy 50 éves, restaurálatlan, de tökéletes állapotú példányt vezettünk.
Vágólapra másolva!
A korai változatokon még kisebb volt a hűtőrács. Az ablaktörlők egymással szemben dolgoznak, ebből a szögből jól látszik, miért kapta a Fürdőkád becenevet Forrás: Huber Károly - Retro Mobil

A hatvanas évek legelején az olasz gazdasági csoda hullámain, az autópálya-építések és az Autogrill büfék virágkorában a konkurencia szorítását érző Fiat új típuscsaláddal indult hódítani otthon és Európában. A négyhengeres 1300-as és 1500-as volt közöttük a legkisebb, középen állt a soros hatos 1800-2100 páros, a csúcson pedig a szintén hathengeres elegáns és drága 2300-as trónolt. Mindegyik a Fiat akkori tervezőzsenije, Dante Giacosa rajzasztaláról származott, így még kevésbé meglepő a sok konstrukciós hasonlóság.

Az 1500-as az 1961-es Torinói Autószalonon mutatkozott be, a kistestvér 1300-asának felfúrásával 72 lóerősre izmosított nyomórudas vezérlésű motorral (Aurelio Lampredi munkája). 1964-ben a teljesítmény plusz három lóerővel gyarapodott, és más apró átalakítások is történtek: a hűtőrács az indexekig kiterjeszkedett, az új hátsó lámpákban megjelentek a tolatófények, a fékerőt pedig rásegítővel növelték meg.

Az első sorozatok ütközőbabáin nem volt gumi, a négyajtósénál jóval kisebb darabszámban Familiare, azaz kombi is készült Forrás: Huber Károly - Retro Mobil

Gyártották Zastavaként is

A sorozat óriási sikert aratott, gyártásának befejezéséig, 1969-ig csak Torinóban több mint 600 ezer készült belőle. Ha összeszámoljuk a Németországban Neckar néven és a Jugoszláviában Zastavaként gyártottakat is (ott egészen 1979-ig futott), a szám jóval egymillió fölé kerekedik. A hatvanas évek Fiatjai nem voltak tartósak, hamar koptak, és gyorsan megette őket a rozsda. De a törődést meghálálták, aminek ékes bizonyítéka főszereplőnk. Érintetlen, sértetlen és restaurálatlan!

Eredeti a fényezése, minden kárpitja, sem a motorjához, sem más szerkezeti eleméhez nem nyúltak a kötelező karbantartásokon kívül. Egyedül a krómozásokon látni apró pörsenéseket, azt is csak közelről, és a kerekek lógnak ki kicsit, mert egy 1964-es Siata 1500 TS-ről valók. Olaszországban is nagyon vigyáztak rá, tulajdonosa 17 éve vásárolta, és három évig nem is nyúlt hozzá. Nagyon óvja, ritkán veszi elő. A kuplung munkahengere a sok állástól beragadt, ki kellett cserélni, és egy börzén meglelte az eredeti hátsó lámpaburákat is. Ennyi tennivaló volt vele összesen, és mehetett is vizsgára.

A sebességmérőt 160-ig skálázták, a pedálsort jobbra tolták, 1968-tól a váltó lekerült a padlóra Forrás: Huber Károly - Retro Mobil

Az utastér elvileg ötszemélyes, bár négy felnőtt fér el benne kényelmesen. Az alapjáraton csendes, egyenletesen forgó, hidegen is készségesen induló motor kicsivel feljebb már zajos, 100 km/óra körül kizárólag emelt hangon lehet beszélgetni, de nem csupán a gép miatt, a futómű és a menetszél is kiveszi a részét a hangzavarból. Közepesen kemény a felfüggesztés, jó az egyenesfutás, de kanyarokban nagyon dől a karosszéria, fékezéskor pedig látványosan orra billen.

Trükkösen működik a kormányváltó

Természetesen nincs benne kormányszervo, kell egy kicsit dolgozni a nagy és vékony karimájú volánnal, és a kormányváltó nem egyszerű: előfordul, hogy az amúgy sem könnyű járású szerkezet csak többszöri próbálkozásra veszi a fokozatot, olykor visszakapcsolásokkor is. Harmadikban szépen, hosszan ki lehet húzatni a motort, és még negyedikben is bőven van tartaléka a gyorsuláshoz, a 110 km/óra kényelmesen tartható. Az elöl tárcsás, hátul dobos fékrendszer gyorsan véget tud vetni a száguldásnak, ez főként a háromdugattyús első féknyergek érdeme. Jó vezetni, akár napi használatban, a mai forgalomban is megállja a helyét. Keskeny karosszériájával, vékony tetőoszlopaival olyan a modern forgalomban, mint egy balerina a konditeremben: az átlagos kisautók is kigyúrt izompacsirtáknak tűnnek mellette.

Bontatlan a motor, 14,5 s alatt gyorsít 0-ról 100 km/órára, fogyasztása kis odafigyeléssel 10 l/100 km körül tartható Forrás: Huber Károly - Retro Mobil

Műszaki adatok

Motor: soros, négyhengeres, OHV-vezérlésű benzinmotor, elöl hosszában beépítve. Hengerűrtartalom: 1481 cm3. Furat x löket: 77,0x79,5 mm. Teljesítmény: 75 LE, 5000/perc fordulaton. Nyomaték: 116 Nm, 3200/perc fordulaton. Gyorsulás (0-100 km): 14,5 s. Végsebesség: 155 km/h.
Erőátvitel: négyfokozatú kéziváltó, hátsókerékhajtás.
Felépítés: négyajtós, önhordó acélkarosszéria.
Felfüggesztés: elöl kettős keresztlengőkaros futómű tekercsrugókkal, hidraulikus lengéscsillapítókkal, hátul merev tengely, laprugókkal, hidraulikus lengéscsillapítókkal. Elöl tárcsa-, hátul dobfékek, szervorásegítéssel. Üzemanyagtartály: 45 l. Hosszúság x szélesség x magasság: 4130x1545x1440 mm. Tengelytáv: 2506 mm. Saját tömeg: 960 kg.

Forrás: Retro Mobil