Elkészült a százezredik magyar Audi az új gyárban

Audi Hungária Győr
Vágólapra másolva!
15 hónap elég volt a kerek szám eléréséhez, a jubileumi autó egy 300 lóerős S3-as.
Vágólapra másolva!
Forrás: Audi

Az Audi Hungária Motor Kft. 2013 júniusában kezdte meg az Audi A3 szedán sorozatgyártását Győrben, egy újonnan felépített üzemben. Kezdetben csak a négyajtós Limousine-t készítették az új A3-asból, de október óta az A3 kabrió modellt és néhány hete az Audi TT új generációját is gyártják már. A modellek iránti nagy keresletnek köszönhetően a vállalat augusztusban bevezette a harmadik műszakot az autógyártásban.

15 hónap alatt érték el a százezer legyártott autót az új üzemben, a jubileumi modell, egy gleccserfehér, 300 lóerős Audi S3 szedán szeptember 11-én gördült le a gyártósorról. A piros belső terű autót egy Győrben gyártott kétliteres, benzines turbómotor hajtja, és az Egyesült Államokban talál majd gazdára.

„Az új gyárban elkészült százezer autó fontos mérföldkő az Audi Hungaria sikertörténetében” – mondta a gyárban tartott ünnepségen Thomas Faustmann, ügyvezető igazgató. „Ez is bizonyítja, hogy beruházásunk a győri járműgyártásba helyes döntés volt. A győri gyár rugalmasságával és szállítási hűségével elnyerte vevőink bizalmát.“

Az új generációs TT sorozatgyártásának elindulása és a harmadik műszak bevezetése óta a járműgyár teljes fordulatszámon dolgozik. Ennek köszönhetően az Audi Hungaria éves termelési kapacitása 160 ezer autóra emelkedett. Jelenleg a járműgyártásban több mint háromezer munkatárs dolgozik.

A Győrben készülő modellek közül az A3 Limousine már a világ minden részén elérhető. Európában az A3 Cabriolet és S3 Limousine modellek is megérkeztek a kereskedésekbe, a jövő hónapokban következik az észak-amerikai és ázsiai piaci bevezetésük. Az új TT kupé Németországban június óta rendelhető.

A győri Audi Hungaria Motor Kft. az Audi- és Volkswagen-konszern központi motorszállítója. Tavaly a vállalatnál 1925636 darab motor és 42851 darab autó készült. A március közepén nyilvánosságra hozott adatok szerint a cég a 2012-es, 5,282 milliárd euró után tavaly hat százalékkal magasabb, 5,588 milliárdos árbevételt produkált. A társaság az előző évi 1,038 milliárd után 2013-ban 968 millió eurót fordított a magyarországi gyártóhely fejlesztésére. A két évtizeddel ezelőtti indulás óta így összesen 6,735 milliárd euró beruházást hajtottak végre Győrben.

A magyarországi leányvállalat tavalyi árbevételének háromnegyedét a motorgyártás hozta, az idén viszont jelentősen emelkedik a kész járművek részesedése, miután megháromszorozza autógyártását a győri gyár.