Van benne delej - Mitsubishi Outlander PHEV-menetpróba

mitsubishi outlander phev
Vágólapra másolva!
Csak azért, hogy ilyen is legyen végre, a Mitsubishi csinált egy konnektoros hibrid szabadidő-autót. Az Outlander PHEV tágas, összkerékhajtású, nagy matekozással csak 1,9 litert fogyaszt, és ha úgy jön ki, magát is feltölti.
Vágólapra másolva!

Csak csendben és halkan - így szivárgott be a magyar piacra a Mitsubishi Outlander hibrid változata, amely az állami adókedvezmények miatt Hollandiában például akkora siker, hogy sorban állnak érte. Öt hónap alatt felvásároltak belőle 10 ezer darabot, jó pár ezren pedig még várólistán vannak, ami főleg ahhoz képest nagy szó, hogy egész Európából futott be 19 ezer megrendelés a méretes hibridre.

Majdnem két és fél mázsával nehezebb a dízelnél, padlógázra nehézkesen lódul meg Forrás: Origo

Kis túlzással európai összefogás kellett a Mitsubishi-importőröktől, hogy Hollandián kívül máshova is jusson az autóból, de sikerült elintézni. Az Outlander PHEV immár nálunk is rendelhető, és azt ugyan senki nem várja, hogy rövid (vagy hosszú) távon tömegmodell lesz belőle, így is érdekes színfoltja a hazai kínálatnak.

Egyszerű, könnyen felismerhető forma, akár divatosnak is nevezhető Forrás: Origo

Mert hibrid autóból, pláne konnektorosból ekkora nincs a piacon, ez nem vitatéma. Van még az Outlandernek fejlett, a Lancer Evóból ismert (bár ahhoz képest kissé módosított) S-AWC összkerékhajtása, a kétliteres, 121 lóerős benzines mellett két, összesen 82 lóerős villanymotorja (egy az első tengelyen, egy a hátsón), és olyan bonyolult vezérlőrendszere, hogy csak az alapok elmagyarázásához egyórás műszaki prezentációt kellett tartani.

A hibrid hajtás miatt módosították a karosszériát, a konnektoros mellett hagyományos hibrid hajtást is tud fogadni Forrás: Origo

A lényeg, hogy az Outlander egyszerre tud soros és párhuzamos hibridként működni, a hajtási mód mindig a körülményekhez alkalmazkodik. A szűk fordulatszám-tartományban, már 4500-nál kifulladó benzinmotorhoz generátor kapcsolódik, ez a helyzettől függően az akkut tölti vagy a villanymotorokat látja el energiával, a benzinmotor pedig egy többtárcsás kuplungon keresztül száll be az első kerekek hajtásába padlógázra vagy 120 km/h-s tempó felett.

Az első és a hátsó tengelyen is van egy-egy villanymotor. A teljesítményük nem teljesen egyforma, közösen 82 lóerőt tudnak Forrás: Origo

Városban csorogva, kis terhelésnél kizárólag a villanymotorok dolgoznak, az elektromos hatótávolság 52 kilométer. A balatoni menetpróba alapján, kikapcsolt klímával az érték tényleg hozható, az emissziómentes autózást is számolva jön ki az 1,9 literes átlagfogyasztás az első száz kilométerre. A Mitsubishi kiszámolta az átlagot elektromos üzemmód nélkül is, ezek szerint ez a hatalmas, több mint 1,8 tonnás autó beéri 5,8 liter benzinnel 100 kilométerenként.

Otthon 5 óra alatt tölthető fel a 12 kWh-s, 300 voltos akkumulátor, gyorstöltővel 30 perc alatt van meg a 80 százalék Forrás: Origo

Az autóban van egy Charge gomb, ezt benyomva (a Panamera hibrid mintájára) a benzinmotor teljes erővel kezd dolgozni azon, hogy néhány kilométer alatt 80 százalékosra töltse az akkumulátort. A városba beérve aztán lehet dodzsemezni tovább. A Save gomb az akku töltöttségét nem engedi 50 százalék alá esni, de 30 alá egyébként sem mehet, hogy ha véletlenül kifogyna a benzin, a maradék delejjel elevickélve fel lehessen kutatni egy benzinkutat.

Ha nem mondanánk, nem is lenne feltűnő, de 477 helyett a hibridben csak 463 literes a csomagtartó Forrás: Origo

A hibrid Outlander kívülről nem sokban különbözik a hagyományosaktól (nemrég volt amúgy egy facelift), bent viszont a hátsó padot és a csomagtartót is meg kellett emelni. Utóbbi kapacitása 477 helyett 463 liter, de így sem érződik kicsinek, jól meg lehet rakni. Hétüléses ebből nincs. Sokkal nagyobb probléma, hogy belül rém unalmas és jellegtelen az Outlander, az évtizedes japán billenőkapcsolók ijesztgetnek mindenütt, így a technika hiába túlvilági, a minőségérzet a színes képernyő ellenére sem üti meg a 12,5 milliós szintet.

Hiába a színes képernyő a csúcsmodellekben, beltér elég egyszerű Forrás: Origo

Vezetési élmény nincs, cserébe az Outlander stabilan ül az úton, hátul viszont keményen koppannak az úthibák, és a futómű zaja is behallatszik az utastérbe. Padlógázra elvileg több mint 200 lóerős teljesítmény áll össze, de ebből sokáig semmi nem érződik, csak bőgés jön elölről - egyébként pont, mint a Priusban. Egy kis késlekedéssel megjön az erő, és meglódul az autó, de hátbavágásként semmiképp sem jellemezhető, ami ilyenkor történik. Ijesztő billenésektől nem kell tartani a kanyarokban, aki pedig többet szeret a padkán menni, mint az aszfalton, arra számíthat, hogy a kisebb-nagyobb gödrökön szinte észrevétlenül lépked át az autó. Remek móka, hogy fokozatok ugyan nincsenek, a kormány mögé mégis szereltek fülecskéket, ezzel a motorfék/visszatáplálás erejét lehet szabályozni, mintegy visszaváltásszerűen. Szerethető ötlet.

A 121 lóerős benzinmotor padlógázra nagyon lassan éled, mentségére szól az 1,8 tonnás üres tömeg Forrás: Origo

A hibrid megjelenésével a 2,2 literes, 150 lóerős dízelt is leakciózták, annak beugró ára automata váltóval 10,09, a mindenes navis csomaggal pedig 10,95 millió forint. Ugyanez a csomag hibrid konstrukcióban 13,49 millió forint, ami jó két és fél millióval több, de ez az ára a környezettudatosságnak, és annak, hogy ez tényleg egy kifejezetten bonyolult (és új) technológia. Az árkülönbséget valószínűleg soha nem hozza be a hibrid, de a bolygóért ennyi áldozatot igazán vállalhat, aki teheti, és szigorúan véve az Outlandernek több értelme van, mint a hasonló árú, de nem éppen tágas Amperának. Meglátjuk, mennyire kapkodnak majd érte.