Kamuzott a CLA-ról a Mercedes-Benz

Vágólapra másolva!
Egy független teszten jóval nagyobb légellenállást mértek a katalógusadatnál.
Vágólapra másolva!

Régóta tudjuk, hogy az autógyártók által megadott fogyasztási adatokat maximum az egyes modellek összehasonlítására használhatjuk, még akkor is, ha kínkeserves trükközéssel akár a gyári érték alá is lehet menni. Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak a fogyasztással kapcsolatban kerülnek be kozmetikázott adatok a katalógusokba, már a légellenállási adatokban sem lehet bízni.

A CLA bemutatásakor a Mercedes nem felejtette el közölni, hogy a kompakt szedánnál nincs áramvonalasabb szériaautó a világon, 0,23-as légellenállási együtthatót (Cd) adott meg a gyártó. A Car&Driver című magazin azonban elvitt néhány autót egy független szélcsatornába, ahol az derült ki, hogy a CLA légellenállási együtthatója jóval magasabb, egész pontosan 0,30-as.

A tesztelt modellek közül a Tesla Model S 0,24-es, a Toyota Prius 0,26-os, a Chevrolet Volt 0,28-as, a Nissan Leaf pedig 0,32-es Cd-értékkel zárt. A különbséget magyarázhatja, hogy a Mercedes egyedileg felkészített, egyedi felszereltségű autóval végezte a mérést, de a differencia így is elég nagynak tűnik.