Közel 6,4 millió autót hív vissza a Toyota

Vágólapra másolva!
Összesen 27 típus érintett a visszahívásban, köztük a Corolla, a Yaris, a Matrix és a Highlander egyes kivitelei.
Vágólapra másolva!

A Toyota szerdán bejelentette, hogy világszerte 6,39 millió autót hív vissza különböző technikai problémák miatt. Összesen 27 típus érintett a visszahívásban, köztük a Corolla, a Yaris, az Urban Cruiser és a Highlander egyes kivitelei. Az autókban az ülések beállításával, a légzsákokhoz kapcsolódó huzalokkal, a gyújtással, az ablaktörlők motorjával és a kormányoszlop rögzítésével lehet probléma.


A Toyota közleménye szerint nem tudnak olyan balesetekről, sérülésekről vagy halálesetekről, amelyeket a visszahívást kiváltó öt probléma okozott volna. A világ egyik legnagyobb autógyárának számító japán cég 2012-ben hajtotta végre fennállása óta eddigi legnagyobb visszahívását, akkor 7,4 millió autót kellett szervizbe rendelnie.

Magyarországon csak három probléma merülhet fel

Mivel világszerte más-más beszállítóktól vásárol alkatrészeket a Toyota, Európában csak három lehetséges problémaforrás miatt hívnak vissza autókat. A magyarországi importőr tájékoztatása szerint Európában 590 ezer Yarist rendelnek vissza a kormányoszlop rögzítő csavar kicserélésére, ez ugyanis elrepedhet extrém használati körülmények között. 90 ezer autót hívnak vissza (Yarisokat és Urban Cruisereket) az ülést állító kar rugójának kicserélése miatt, míg a légzsákok spirálkábeleinek lehetséges hibájáért 130 ezer autót rendelnek vissza, itt több típus is érintett, többek között a Yaris, Corolla és RAV4-es is. Ez utóbbi esetben kontakthiba alakulhat ki, amire a műszerfalon megjelenő légszákvisszajelző-lámpa figyelmeztet. Az ablaktörlő motorokkal és az indítómotorok reléjével az Európában gyártott Toyotáknál nem merült fel probléma.

„Egyelőre nem tudjuk, hogy Magyarországon hány autó érintett a visszahívásban, mi is csak ma reggel kaptunk erről tájékoztatást. Hamarosan megkapjuk az alvázszámokat és az alapján már ki tudjuk keresni az autókat, ami azért majd igényel egy kis nyomozást, mivel visszamenőleg 2004-ig tart az akció, így jó néhány esetben már a sokadik tulajjal kell majd felvennünk a kapcsolatot” – mondta megkeresésünkre Krajcsovits Sándor, a Toyota Motor Hungary ügyfélkapcsolati vezetője, aki hozzátette, hogy az alkatrészcsere és a szervizlátogatás természetesen ingyenes lesz.

Az autóiparban meglehetősen ritka, hogy egy autógyár ilyen rég gyártott típusait is visszarendelje, hosszú évekkel a garanciaidő lejárta után. Hasonló akció volt 2011-ben a Suzukitól, amikor a 1997 és 2002 között gyártott Swiftek lengéscsillapítóját cserélték ki ingyenesen.