Csak direkt lehetett volna elbénázni - Nissan Qashqai 1.2 DIG-T-teszt

Nissan Qashqai 1.2 teszt
Vágólapra másolva!
A lehetetlen nevű Qashqai-t évek óta imádja Európa, a Nissan csak szánt szándékkal tudta volna elrontani az új generációt. Nem tette, még az 1,2-es benzines turbómotorba is maximum vasszigorral lehet belekötni.
Vágólapra másolva!

Mi ez és mi az újdonság benne?

Gulyás kolléga a Qashqai horvátországi menetpróbája után azt írta, hogy a bemutatása óta hihetetlen sikereket elért autó leváltása olyan nehéz lehet a Nissannak, mintha a McDonald's-nak a Big Macet kéne pótolnia. Szerintem pont fordítva van: a Qashqai az elmúlt években olyan népszerű lett és annyi rajongót szerzett magának, hogy ez a generációváltás a világ legkönnyebb dolga volt. A Nissannak csak meg kellett tartania az eredeti koncepciót (terepjárós megjelenésű kompakt), ki kellett faragnia egy 2014-ben vállalható, divatos karosszériát, és a vezetők máris dörzsölhették a tenyerüket: a sikersztori folytatódik.

Fehér színben kevésbé jön ki, hogy mennyire mutatós a forma, az új Qashqai után sokan megfordulnak. A képekre kattintva galéria nyílik! Fotó: Koncz Dávid - Origo

Lehet, hogy a formatervvel izzadtak kicsit a dizájnerek, elképzelhető, hogy volt néhány éjszakába nyúló míting minden részlegen, a Qashqai második generációja mégis könnyed rutinmunkának tűnik. A hasa még mindig magasan van, mutatósabb, mint az elődje, igényesebb a belseje, és még a vezethetősége is javult. Maradjunk annyiban, nem ez lesz az autó, amely miatt elfordulnak a vevők a Nissantól.

Műszaki tartalom

Újabban nem magától értetődő, hogy egy generációváltás az alapok lecserélésével is együtt jár, a második Qashqai azonban új padlólemezt is kapott. A Renault-Nissannak is van raktáron rugalmasan alakítható, több kategóriában bevethető padlólemeze, ezt kapta az új Qashqai. A platform hamarosan tizenegy Renault és három másik Nissan alá is bekerül.

A hátsó lámpa kicsit fordos, ebből a szögből az ix35-től a Kugáig sokféle rivális képe beugorhat Fotó: Koncz Dávid - Origo

Elődjénél öt centivel hosszabb, valamivel szélesebb és alacsonyabb az új Qashqai, formavilága emlékeztet ugyan néhány másik SUV-ra, de ez egész biztosan nem lesz a siker akadálya. Az innen-onnan ismerős részletek ellenére a végeredmény vonzó, az elődhöz képest kifejezetten nagy az előrelépés. Távolságtartó tempomaton kívül szinte minden fontos vezetéstámogató extra elérhető már a Qashqai-ban is, csak az a nagy kár, hogy az ütközésre figyelmeztető rendszer egyfelől túl érzékeny, parkoló autók - szerinte merész - kikerülésénél is csipog, másrészt végleg kikapcsolni sem lehet, suttyomban minden leállítás-indulás után újraaktiválja magát.

Milyen benne utazni?

Ergonómia és minőségérzet szempontjából ég és föld az előző meg az új Qashqai, rengeteget dolgoztak az utastéren a japánok. Az anyagok jobb minőségűek, igényesebbek a kapcsolók, még a műszerfal burkolata is habosított. A kabinban a legszőrösszívűbb kopogtatómániások sem találnak gyenge pontot, egyedül a világítás tűnik az előző évtizedek hagyatékának: a régimódi lámpa nagyon nem illik a modern összbenyomáshoz.

Az utastér minden porcikáján érződik, hogy sokat dolgoztak rajta a mérnökök, sokat javult a minőségérzet. A műszerfal tetejét felesleges kopogtatni, mert puha Fotó: Koncz Dávid - Origo

A hátsó lábtér átlagos, a fejtér pedig az alacsonyabb karosszéria ellenére is nőtt, persze csak attól, hogy az ülőlapok mélyebbre kerültek. Az ülés emiatt kevésbé támasztja a combot, de a jó hír, hogy pár száz kilométeres utat így is gond nélkül ki lehet bírni hátul. Az első ülések jól tartanak, széria pótkerék ide vagy oda, a 401 literes csomagtartónál viszont nagyobb rekeszt is ki lehetett volna alakítani. Felesleges bele a rekeszes megoldás is, ekkora magassággal maximum cigis kartonokat lehet csempészni. Az ajtók csapkodásával csak óvatosan, ha kicsit nagyobb az erő, trezorszerű puffanások helyett bádogos kongás hallható.

A széria pótkerék miatt nálunk 401 literes a csomagtartó, de ha már így alakult, a rekeszeket talán nem kellett volna erőltetni. Apró kacatokat nem a csomagtartóban szokás tárolni Fotó: Koncz Dávid - Origo

Milyen vezetni?

Az előző Qashqai nem nyújtott kiemelkedő vezetési élményt, és ugyan ilyesmit az újtól sem lehet várni, a futómű hangolása sokkal jobb lett, mint volt. A kifutó modell sok kritikát kapott amiatt, hogy gyors kanyarokban a vártnál is nagyobbakat billen, a többlengőkaros hátsó futómű ellenére is néha bizonytalannak érződött az autó. Ahhoz képest, hogy már csak csatolt lengőkar van hátul, ez az érzés a múlté, kanyarokban pontosabb, kiszámíthatóbb és kevésbé billegős lett a Qashqai.

A Nürburgringre nem ezzel az autóval kell nyílt napra menni, de a vezethetősége sokat javult a kifutó modellhez képest Fotó: Koncz Dávid - Origo

Ezért cserébe a rugózás a korábbinál egy árnyalattal keményebb, de bőven tűréshatáron belül maradt, a Qashqai potenciális közönségének tetszeni fog. A szervokormány már a Qashqai-ban is elektromos, sok visszajelzést a komfort és sport mód sem ad, utóbbival azonban élvezetesebb az autó.

A Nissan nagy dobása, hogy nyugdíjba küldte az 1,6-os benzines szívómotort, a helyére egy kis, 1,2 literes turbómotor lépett. A japánok szerint van olyan jó ez a motor, hogy egyedül belőle álljon a benzines kínálat, annyiban pedig igazuk is van, hogy az 1,6-ost senki nem fogja visszasírni a próbaút után. A 115 lóerő és 190 Nm-es nyomaték akár kevésnek is tűnhet egy ekkora autóhoz, de nem az, hála a trükkös hangolásnak. Úgy kalibrálták a motort, hogy indulásnál és alacsony tempónál érződjön igazán erősnek (a Volkswagen 1.2 TSI-je például teljesen más karakterisztikájú), a zöldnél kilőve semmilyen hátrányt nem jelent az 1,2-es motor.

Kicsi, de erős az 1,2-es turbó, indulásnál könnyedén lódítja meg a közel másfél tonnát. Jól fogyaszt, de nem annyit, amit a katalógus ígér Fotó: Koncz Dávid - Origo

A hangolás a gyors felkapcsolgatásra alapoz, ha ez elmarad és erőből pörgetjük a motort, hajlamos elgyengülni. Normál autózás esetén szerencsére inkább kellemes, mint kellemetlen meglepetéseket tartogat az 1,2-es, és jóval olcsóbb, mint a dízelek. A hozzá kapcsolt hatfokozatú kézi váltó nem rossz, de nem is igazán jó: a váltási érzet kicsit karcos, a kar megvezetése főleg ötödik és hatodik fokozat között pontatlan. Az öt liter körüli gyári fogyasztási adat a valóságban nem elérhető, a nyolcliteres átlagra ugyanakkor magyarázat egy teljes, ötszemélyes terheléssel futott szegedi túra. Az tényleg nem várható egy kis turbómotortól, hogy autópálya-tempónál, telepakolva is takarékos legyen.

Mennyibe kerül?

A benzines Qashqai alapára 5,49 millió forint, az eggyel magasabb, többek között digitális klímát és néhány népszerű extrát kínáló Acenta felszereltségi szint ára 5,99 millió forint. A tesztautóban ezen felül ott volt a vezetéstámogató extrákat tartalmazó biztonsági csomag 170 ezerért, valamint a 7 colos színes kijelzőt, navigációt, tolatókamerát és bluetooth-kihangosítót tartalmazó Nissan Connect 350 ezerért.

Szép a navigáció, megbízható a bluetooth, és még a digitális rádióadásokat is fogja a fejegység Fotó: Koncz Dávid - Origo

Ez összesen 6,5 millió forint (metálfény plusz 130 ezer), ami ezért a tudásért, minőségérzetért, szabadidő-autós érzésért és magas üléspozícióért teljesen vállalható ár. A közvetlen riválisok hasonló felszereltséggel maximum egy-kétszázezer forinttal olcsóbbak, a Qashqai azonban vadonatúj modell, ennyivel bátran lehet többet kérni érte. Nagy kár, hogy +2 már nem készül belőle.

Műszaki adatok - Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

Motor, erőátvitel, fékek. Hengerűrtartalom: 1197 cm³. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 85 kW (115 LE)/4500. Nyomaték: 190 Nm/2000. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4380/1806/1590 mm. Tengelytáv: 2646 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1560/1560 mm. Üres tömeg: 1318 kg. Megengedett össztömeg: 1860 kg. Csomagtartó térfogata: 401 l. Üzemanyagtartály térfogata: 65 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/h): 11,3 mp. Végsebesség: 185 km/h. Gyári átlagfogyasztás: 5,6 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 8,0 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 129 g/km.