Sorozatos csalások miatt távozik a német autóklub elnöke

Vágólapra másolva!
Nemcsak a szavazásokat manipulálta az ADAC vezetősége, saját célra használták a repülőflottát is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn beadta a lemondását Peter Meyer, a több mint 18 milliós tagságú a német autóklub (ADAC) elnöke, aki a szervezet hitelességét megkérdőjelező botránysorozatba bukott bele. Az ADAC vezetéséről az utóbbi hetekben kiderült, hogy meghamisították a Németek kedvenc autója nevű felmérés és díj eredményeit és üzleti utakra használták a szervezet mentőhelikoptereit. Egy menedzserről kiderült, hogy ADAC-repülőgéppel utaztatta a fiát és annak egy barátját egyiptomi nyaralásra, mert lekésték a menetrendszerinti járatot.

Helikopterrel szárítottak focipályát

A klub egyik regionális vezetőjéről pedig az derült ki, hogy mentőhelikoptert rendelt egy másodosztályú Bundesliga-mérkőzés helyszínére, mert felázott a pálya. A vizet állítólag a helikopter pörgő rotorjával szárították fel. Az ADAC elnöke a felfüggesztését előzte meg a lemondással, utódját a májusi közgyűlésen választják meg. Peter Meyer 2001 óta vezette a legnagyobb német autós szervezetet. Heiko Maas igazságügyi miniszter szerint az elnök távozása nem elég az elvesztett bizalom visszaszerzéséhez. Az ADAC-nál átláthatóságra és mélyreható reformokra van szükség - emelte ki a német tárcavezető.

Az ADAC az egyik legismertebb társadalmi szervezet Németországban, 18,6 millió tagja van, és az autómentés mellett kiterjedt üzleti tevékenységet folytat. Egyebek mellett biztosítótársasága és távolsági buszjáratokat üzemeltető részlege is van. Az állami támogatással működő szervezet éves bevétele a legutóbbi, 2012-es adatok szerint több mint egymilliárd euró, alkalmazottainak száma meghaladja a nyolcezret.

Sorra adják vissza a díjakat

A Daimler után a BMW is évekre visszamenőleg visszaadja az ADAC német autóklubtól kapott Sárga Angyal díjakat. "A BMW csoport csak azoknak a díjaknak és kitüntetéseknek tulajdonít jelentőséget, amelyeket független szervezetek átlátható módon ítélnek oda. Másképpen értéktelenek. A Sárga Angyal díj odaítélésének immár bizonyított manipulációjával az ADAC elveszítette hitelességét, ezért évekre visszamenőleg visszaadjuk az összes Sárga Angyal díjunkat" - áll a BMW hétfőn kiadott közleményében.