Megugrott az újautó-piac januárban

autópiac január
Vágólapra másolva!
Az év első hónapjában 20 százalékkal több új autót adtak el, mint 2013-ban, de magánvásárló továbbra is alig akad.
Vágólapra másolva!

A JATO Dynamics összesítése szerint idén januárban 4408 új személyautó, valamint 878 kishaszon-ármű került forgalomba. A személygépjárműveknél ez 20 százalékos, a kishaszon-járművek esetén pedig 37 százalékos növekedést jelent az előző év januári eredményeihez képest. A legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt, 644 darabba, ami közel 12 százalékos piaci részesedést jelent.

Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor az év első hónapjának győztese a Skoda lett 542 darabbal, a második az Opel (509db), a harmadik pedig a Volkswagen 496db-bal, madj a Ford (476db) és a Suzuki (303db) következik a listán. Modell szinten a legtöbb ismét a Skoda Octaviá-ból (343db), Ford Focus-ból (181db) és Opel Astra-ból (153db) kelt el januárban. A magyar gépjármű piac céges és magán eladások tekintetében továbbra sem mutat változást, ami azt jelenti, hogy a forgalom 73 százalékát produkálták a cégek. Tavaly összesen 56 139 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami közel 6 százalékos növekedés 2012-höz képest, míg az idei évre 10 százalékos piacbővülésben bízik a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

A fenti táblázatból jól látható, hogy a tíz legeredményesebb márka eladásainak többségét a cégek produkálták januárban. Egyedül csak a Suzuki és a Dacia esetében vannak többségben a magánvásárlók, ami a Skoda estében még a 10 százalékot sem éri el Forrás: JATO Dynamics