Másfél millió kilométer egy Maybachban

maybach 62
Vágólapra másolva!
A 140 milliós autóban már 600 ezer km után motort kellett cserélni.
Vágólapra másolva!

Vannak, akik luxusautót is azért vesznek, hogy aztán megállás nélkül furikázzanak vele az európai autópályákon. A liechtensteini üzletember Josef Weikinger egy Maybach 62-essel szelte keresztül néhányszor a kontinenst, miközben napelemüvegeket gyártó cége szerződéseit intézte.

Weikinger 2004 áprilisában vette a 6,17 méteres Maybachot 450 ezer euróért (140 millió forint), 2009 szeptemberében érte el az egymilliomodik kilométert. Az üzletember újabb pár százezer kilométer megtétele után, tavaly cserélte le a Maybachot egy BMW-re, de azóta is vérzik a szíve érte.

Forrás: Maybach

Az 550 lóerős, 5,5 literes V12-es motorral szerelt, 2,8 tonnás autó egymillió kilométer alatt 167 ezer liter benzint szívott fel, könnyen kiszámolható, hogy ez 16,7 literes átlagfogyasztást jelent. A Maybach messze nem volt hibamentes, 600 ezer kilométer után motorhibás lett, az egész blokkot cserélni kellett, majd két hónappal később a váltó és az első lengéscsillapítók is erre a sorsra jutottak. Emellett előfordultak elektronikai hibák is, Weikinger azonban összességében elégedett volt az autóval, és máig hibának tartja a márka megszüntetését.