Márciusban érkezik az új Skoda Fabia

skoda logo embléma
Vágólapra másolva!
A Genfi Autószalonon már látható lesz a cseh kisautó új nemzedéke, de megvenni csak év végétől lehet majd.
Vágólapra másolva!
Az egy éve bevezetett, letisztultabb Skoda embléma Forrás: Skoda

A márciusi Genfi Autószalonra készített Fabia tanulmányautó valószínűleg már nem különbözik majd nagyon a végleges változattól, mert a szériaautót is idén, valószínűleg az októberi Párizsi Autószalonon leplezik le.

A harmadik generációs Fabia lesz az első modell a Volkswagen-konszernben, amely a Golffal bevezetett keresztmotoros építőkészlet, az MQB rövidített változatára, az MQB-A jelzésű platformra épül. Később a Seat Ibiza és Volkswagen Polo utódai is ezt a padlólemezt kapja majd. Az új platform révén a Fabia hosszabb és szélesebb lesz a jelenleginél, és valószínűleg laposabb is, hogy igazodjon a trendekhez, és, hogy csökkenjen a légellenállása. Szinte biztos, hogy a megnövelt tengelytáv és hossz révén tágasabbá vélik az utas- és csomagtere is. Külseje alkalmazkodik majd a Skoda új, letisztult formanyelvéhez, amelynek jellegzetes részlete a karakteres hűtőmaszk és a megnövelt márkaembléma.

Winfried Vahland, a Skoda főnöke egy interjúban azt mondta a brit Autocarnak, hogy az új Fabiánál nagy hangsúlyt fektetnek a sokféle kapcsolódásra képes infotainment rendszerre, hogy a fiatalabb vevők igényeihez alkalmazkodjanak. Megjelennek a vezetéstámogató rendszerek is a kínálatban, ezek eddig teljesen hiányoztak a Fabia extralistájáról.

A cseh kisautó motorkínálata valószínűleg megegyezik azzal, amit a Genfi Autószalonon bemutatkozó frissített Volkswagen Polóban találunk, leszámítva az erősebb motorokat. Ez azt jelenti, hogy 1,0, 1,2 és 1,4 literes, főleg turbófeltöltésű motorok adják majd a kínálat gerincét, dízelből pedig valószínűleg csak 1,4-es lesz, de az többféle teljesítménnyel. Már korábban bejelentették, hogy a sportos RS változatnak nem lesz utóda, mert túl kicsi volt a kereslet iránta.

Az új Fabiát leghamarabb 2014 végétől lehet majd megvásárolni.