Életveszélyesek a kisautók

iihs törésteszt
Vágólapra másolva!
Tizenegy modell közül csak egy ment át a negyedátfedéses amerikai teszten.
Vágólapra másolva!

A törésteszteket végző amerikai szervezet (Insurance Institute for Highway Safety - IIHS) nyelt egy nagyot, és tizenegy kisautóval is végrehajtotta a negyedátfedéses töréstesztet. Ennek során 25 százalékos átfedéssel vezetik az autókat nem deformálódó akadálynak, olyan balesetet szimulálva, amely kitérő manőverek során következhet be. A teszt debütálásakor a megbízható luxusautók közül is több elvérzett.

A Chevrolet Spark, Mazda2, Kia Rio, Toyota Yaris, Ford Fiesta, Mitsubishi Mirage, Nissan Versa Sedan, Toyota Prius C, Hyundai Accent, Fiat 500 és Honda Fit (Európában Jazz) alkotta csoportból mindössze egyetlen autó kapott "elfogadható" minősítést. A győztes nem a Toyota, nem a Fiat, de nem is a Honda volt, egyedül a 2012-ben bevezetett Chevrolet Spark ment át a teszten.

Az IIHS-t nem lepte meg az eredmény, a kisautók alacsony tömege és jellemző építési módja a szervezet szerint borítékolta a kínos meglepetéseket. A legrosszabb eredményt a Honda Fit (a bábu feje átcsúszott a légzsákok között, és a műszerfalat találta el) és a Fiat 500 (a jelentős deformáció mellett az ajtó is leszakadt a vezetőoldalon) érte el, amelyekben - a Hyundai Accenttel együtt - nagyobb a súlyos sérülések kockázata.