Maja istenről nevezték el az új Lamborghinit

Vágólapra másolva!
Bemutatta a Gallardo utódját a Lamborghini, a Huracán V10-es motorja 610 lóerős. Hivatalos premierje a márciusi Genfi Autószalonon lesz, ősztől kapható.
Vágólapra másolva!

Sokáig az egész világ úgy tudta, hogy a Lamborghini Gallardo utódjának neve Cabrera lesz, az olaszok azonban az utolsó pillanatban meggondolták magukat. Azzal a jó szokásukkal azért nem szakítottak, hogy autóikat híres harci bikákról nevezik el (Huracán a spanyolországi Alicantében küzdött 1879-ben), a név azonban egyúttal egy maja istené is. Huracán a tűz, a szél és a viharok istene volt.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lamborghini

Hivatalosan a márciusi Genfi Autószalonon mutatkozik be a Huracán, értékesítése azonban csak ősszel kezdődik jó néhány európai országban. Szigorúan nézve a Huracán ugyanazokat a stílusjegyeket viszi tovább, amelyekkel a Gallardo a gyártó történetének legnépszerűbb modellje lett (14 022 darab készült belőle tíz év alatt), a formatervet elnézve akár komoly ráncfelvarrásról is beszélhetnénk.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lamborghini

Persze, ennél azért többről van szó: vadonatúj a padlólemez, a teljesen új, a korábbinál sokkal jobb minőségű belső tér, és az előddel való hasonlóságok ellenére a Huracán inkább az Aventadorból merített inspirációt. A középmotoros sportkocsi váza alumínium és karbonszálas anyag keverékéből készült, amely a Lamborghini szerint versenyautós precizitást és nagy karosszéria-merevséget kölcsönöz az autónak. A vázat a 2015-ben bemutatkozó, második generációs Audi R8-ashoz is felhasználják.

Hivatalos méretadatokat egyelőre nem közölt a gyártó, de ránézésre maximum csak kicsivel lehet nagyobb 4325 milliméter hosszú, 1900 milliméter széles és 1165 milliméter magas elődjénél a Huracán, a 2560 milliméteres tengelytávon is nyújtottak a kényelmesebb és tágasabb utastér érdekében.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lamborghini

Annak ellenére, hogy rengeteg könnyűsúlyú anyagot használtak a Huracánhoz, az üres tömeg 1410-ről 1422 kilogrammra nőtt, ez a jobb minőségű belső felszereléssel és a több extrával magyarázható. A motor maradt a normál feltöltésű 5,2 literes V10-es, de annyit változtattak rajta, hogy a Lamborghini új motorként emlegeti.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lamborghini

Teljesítménye 610 lóerő (a modell utóneve egyébként is LP610-4, jelezve az összkerékhajtást is), legnagyobb nyomatéka 560 Nm. Ez 50 lóerős növekedést jelent az elődhöz képest, amely gond nélkül ellensúlyozza a plusz 12 kilós tömeget. Százas tempóra 3,2, 200-ra 9,9 másodperc alatt gyorsul a Huracán, a 0-100-as adat fél másodperces javulás a Gallardóhoz képest. A váltó hatfokozatú kézi helyett hétfokozatú duplakuplungos, az Audi R8-ból származik. Kézi váltóval valószínűleg egyáltalán nem lesz kapható az újdonság.