Októberben és novemberben törjük a legtöbb autót

Vágólapra másolva!
Ilyenkor az éves átlaghoz képest 17-18 százalékkal több ilyen jellegű baleset történik.
Vágólapra másolva!

A Genertel előző négy évet felölelő adatsora alapján az autósok októberben és novemberben rendeznek roncsderbit az utakon, az átlaghoz képest 17-18 százalékkal több a baleset. Az autósok több mint 40 százaléka casco híján saját zsebből kénytelen rendezni a kárát, ami akkor is megterhelő, ha a biztosító statisztikái szerint a töréskárok több mint fele nem haladja meg a 200 ezer forintot.

Forrás: Genertel

Az ősz azért különösen veszélyes, mert sokan még nem készítik fel autójukat a hideg hónapokra, emellett vezetési stílusukat sem igazítják a megváltozott körülményekhez. Legtöbbször a vizes, esetenként jeges úton megnövekedő fékút, a ködös időben bekövetkező ráfutás az autó előtt haladó járműre, illetve a nyomasztó időjárás okozta nagyobb dekoncentráció okoz bajt.

Forrás: Genertel

Az autósok 38 százaléka leginkább más közlekedők szabálytalanságától tart, de a váratlan útakadályoktól (33 százalék) és az autó elé kerülő személyektől (16 százalék) is sokan tartanak. A saját pillanatnyi figyelmetlenséget csak minden tízedik autós választotta, pedig ez a tényező becslések szerint csaknem minden ötödik balesetben szerepet játszik. A megkérdezett autósok 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy öt éven belül elszenvedett valamilyen balesetet az autójával. Ezeknek éppen a fele volt olyan, amelyet más autó szabálytalansága okozott, ebben az esetben a másik résztvevő fél kötelező biztosítása térítette a kárt.