Nagy a baj a Volkswagen luxusautóival

Audi S3 Limousine
Vágólapra másolva!
Egy kutatócsoportnak sikerült megfejtenie az algoritmust, amellyel az Audik, Bentleyk, Lamborghinik és Porschék felismerik a slusszkulcsot.
Vágólapra másolva!

Akinek Audija, Bentleyje, Lamborghinije vagy Porschéje van, most egy kicsit nyugtalanabbul alhat: egy kutatócsoport megoldást talált az érintett modellek kulcs nélkül való elindítására. A tudósok azt az algoritmust fejtették meg, amelyet az autók használnak a slusszkulcs felismerésére és hitelesítésére.

A csoportot vezető Flavio Garcia két holland kollégája társaságában a jövő heti Usenix biztonsági konferencián tervezte nyilvánosságra hozni az eredményeket, a Volkswagennek azonban sikerült szereznie egy bírósági végzést, amely megtiltja az adatok publikálását. A Volkswagen azzal indokolta a kérelmet, hogy az eredmények rossz kézbe jutása esetén "egy kifinomult módszerekkel és megfelelő eszközökkel dolgozó bűnszervezet behatolhat az autókba, és el is lophatja azokat."

Audi S3 Limousine Forrás: Audi

A Volkswagennek az ellen nem volt kifogása, hogy a kutatók a kritikus biztonsági réseket nem felfedő, szerkesztett anyagot nyilvánosságra hozzanak, ebbe azonban a tudósok nem mentek bele. Azzal védekeztek, hogy a nyilvánosságnak joga van tudni a biztonsági problémákról, és a bűnözők egyébként is tisztában vannak a rendszer gyenge pontjaival.