Autóval külföldre menni kész téboly

nyaralás autóval
Vágólapra másolva!
Gondos felkészülésnek kell megelőznie minden külföldi autós túrát. Érdemes utánanézni a szabályoknak, és hogy milyen dokumentumokra van szükség. Céges autóval meghatalmazás nélkül sehova.
Vágólapra másolva!

Egy külföldi autós túrából kész horror is válhat: az egyik hazai biztosító ügyfelénél például több millió forintos kár keletkezett abból, hogy a sofőr egy angliai többsávos körforgalomban rosszul ítélte meg az elsőbbségi viszonyokat, mert nem ismerte a brit közlekedési szabályokat. Egy ilyen csapdába könnyű belesétálni, ezért indulás előtt tájékozódni kell az adott ország(ok) szabályairól. Az Európai Unión belül is eltérő előírások vonatkozhatnak a sebességhatárokra, a fényszórók nappali használatára, a láthatósági mellény vagy tűzoltó készülék meglétére stb., ezért a bírságok elkerülése érdekében muszáj utánajárni minden részletnek.

Az autó külföldi használatára is vonatkoznak bizonyos szabályok. Így például országhatáron kívüli használatához javasolt kiváltani a gépjármű felelősségbiztosítását igazoló zöldkártyát, a biztosítók ezt ingyen kiállítják. Az EU-n kívül vannak országok, ahová enélkül nem lehet belépni.

Illusztráció

Ha a gépjármű nem saját tulajdonunkban van vagy céges üzemeltetésű, akkor szükség van egy kölcsönadási szerződésre vagy egy meghatalmazásra, amely feljogosítja a vezetőt a gépjármű használatára, céges autók esetében pedig a határ átlépésére. Az írásos hozzájárulásnak a hatályos törvény szerint tartalmaznia kell a jármű használójának nevét, úti okmányának számát, a jármű rendszámát, alvázszámát, a forgalmi engedély jogosultjának nevét, aláírását, gazdasági társaság esetén annak cégszerű aláírását, valamint azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja.

Külföldön elszenvedett közúti közlekedési baleset esetén a teendő gyakorlatilag ugyanaz, mint Magyarországon: minél pontosabb módon ki kell tölteni a baleseti bejelentőt. Bár az adatlap egész Európában egységes, még így is nehézségeket okozhat, ha nem beszéljük az adott ország nyelvét. Ezt segíthet megoldani egy kiegészítő segítségnyújtási (assistance) biztosítás, amelynek igénybe vétele esetén a biztosító a külföldi javítást (esetleg a jármű hazafuvarozását) is segít megszervezni, továbbá gondoskodik az utasok elszállásolásáról a javítás időtartamára, illetve segít nekik továbbutazni vagy hazajutni.

Aki külföldön szenved autóbalesetet, csak a legszükségesebb javításokat végeztesse el az adott országban, a kárrendezési procedúrát pedig itthon indítsa el. A szükségjavításokról kiállított számlát a kárfelvételt követően a további javítás költségeivel együtt megtéríti a biztosító. Javasolt a megfelelő utazási biztosítás megkötése is, mert egy esetleges mentés és külföldi kórházi kezelés költségei milliós nagyságrendűek lehetnek - derül ki a CIG Pannónia Biztosító szakértőinek összeállításából.