16 milliárdba került az autósoknak az objektív felelősség

Vágólapra másolva!
Több mint 2,6 millió, az objektív felelősség körébe tartozó ügyet regisztráltak 2008 májusától 2012 végéig. Havi átlagban több mint 61 ezer, szankcióval végződő közigazgatási eljárás indult.
Vágólapra másolva!

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) budapesti konferenciáján elhangzottak szerint a személysérüléses közúti balesetek száma több mint 15, a balesetben meghalt személyek száma pedig több mint 52 százalékkal csökkent 2001-hez képest Magyarországon. 2012-ben közel öt százalékkal kevesebb személysérüléses közúti baleset történt, mint a megelőző évben. A javuló tendencia a halálos, a súlyos és a könnyű sérüléses közlekedési balesetek számában egyaránt kimutatható, a közúti közlekedési balesetben elhunyt személyek száma is több mint öt százalékkal csökkent egy év alatt.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A non-profit szervezetként működő ETSC szerint a javulás az objektív felelősség elvének is köszönhető. Több mint 2,6 millió, az objektív felelősség körébe tartozó ügyet regisztráltak 2008 májusától 2012 végéig. Havi átlagban több mint 61 ezer, szankcióval végződő közigazgatási eljárás indult, 86 százalékuk sebességtúllépés miatt. Az objektív felelősség hatálya alá tartozó szabályszegések után tavaly közel 16 milliárd forint közigazgatási bírságot szabtak ki a gépjárművek üzembentartóival szemben.