A gyenge forint ellenére is rengeteg használt autót hoznak be

autópiac
Vágólapra másolva!
Az első négy hónapban 21 ezer használt autót helyeztek forgalomba, ötödével többet, mint tavaly. A behozott autók átlagkora tíz év.
Vágólapra másolva!

Április végéig 21 094 import használtautót helyeztek forgalomba Magyarországon az idén. Ez a mennyiség 20,1 százalékkal volt magasabb, mint a tavaly ilyenkor regisztrált 17 899-es darabszám. Pedig már a tavalyi bázis is igen magas, a 2010-esnél csaknem kétszer magasabb szinten állt. A növekedés annak ellenére következett be, hogy az időszak során az euró árfolyama a korábbinál magasabb szinten állt: átlagos mértéke meghaladta a 297 forintot, és hosszú heteken keresztül folyamatosan 300 forint fölött is tartózkodott - derül ki a Használtautó.hu összeállításából.

"Az elmaradó autócserék miatt a néhány évnél idősebb autók hazai kínálatában is folyamatosan apad a kínálat. Emiatt a használtautó-import kényszerű felfutását immár a korábbinál kedvezőtlenebb árfolyam sem tudta lelassítani - magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. - A márkák népszerűségi sorrendje nem változott, továbbra is Volkswagenből, BMW-ből, Opelból, Fordból, Audiból és Mercedesből hozzák be a legtöbb autót: ez a hat márka teszi ki a teljes mennyiség 60 százalékát. Az árfolyam miatt szűkülő anyagi lehetőségek inkább ott mutatkoznak, hogy a vásárlók a korábbi lehetőségekhez képest egy-két évvel idősebb gépkocsival térnek haza. Ily módon az átlagosan tíz év körüli import járművek érdemileg nem fiatalítják a 12 éves átlagéletkorú hazai autóflottát."

Forrás: Datahouse

Eközben folytatódott a hazai újautó-piac mélyrepülése, áprilisban volt ugyan egy 8 százalékos növekedés (6652 darabos eladással) az előző évhez képest, de az első négy hónapját nézve viszont még mindig 6 százalékos a visszaesés. Szakértők nem várnak fellendülést az év hátralévő részében sem.