KRESZ-vizsgák százai maradtak el a héten rendszerhiba miatt

Vágólapra másolva!
Az ország összes autósiskoláját érintő probléma lépett fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság számítógépes rendszerében. A hiba miatt sem a befizetéseket, sem az elméleti vizsgára jelentkezők adatait nem tudják rögzíteni, ezért elméleti vizsgák százai maradtak el országszerte. A gyakorlati viszgák is nehézkesebbé váltak. A hatóság dolgozik a hiba kijavításán.
Vágólapra másolva!

Hét eleje óta akadozott, szerda délutánra pedig teljesen leállt a Totalcar.hu cikke szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság gépjárművezető-képzést és vizsgáztatást kezelő számítógépes rendszere. A hiba miatt sem a befizetéseket, sem az elméleti vizsgára jelentkezők adatait nem tudják rögzíteni.

A hiba az ország összes autósiskoláját érinti. A lapnak több megkérdezett autósiskolánál arra is panaszkodtak, hogy több tanulójuk hiába ment vizsgázni vagy pótvizsgázni a napokban, mert a hatóság a vizsgázók értesítését sem tudta megoldani.

Az egyik legnagyobb autósiskolánál 180 elméleti vizsgára készülő tanuló maradt hoppon, de nehézségekre számíthatnak a gyakorlati vizsgára készülők is. Az ő esetükben, ha nehézkesen is, még most is lebonyolítják a vizsgákat, de adataikat papíron rögzítik.

Ha nem áll helyre a hatóság informatikai rendszere, akkor az autósiskolák vezetői szerint további gondok adódnak majd a következő hetekben: az ország vizsgahelyein ugyanis minden nap véges számú elméleti és gyakorlati vizsgát képesek megtartani, így kérdés, mikor tudnak levizsgázni azok, akik a hiba miatt kimaradtak.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság kommunikációs osztálya a Totalcar.hu megkeresésére azt írta, hogy a vizsgáztatás ügymenetének folytonossága és az üzemzavar elhárítása érdekében a átmeneti eljárásrendet alakítottak ki. A vizsgáztatás ügyintézése - mint írták - ennek köszönhetően többletidővel ugyan, de már folyamatosan zajlik. Az eredeti rend visszaállításán a válasz szerint dolgoznak a hatóság munkatársai.