Az autók közé űzi a vadakat az időjárás

salgótarján, vaddisznók az utcán
Vágólapra másolva!
Összezavarta az elhúzódó tél az állatvilágot. Az élelemhiány a házak közé vagy az utakra űzheti a vadakat, egy esetleges találkozás komoly károkat okozhat egy autóban.
Vágólapra másolva!

Az idén késett a tavasz, az állatok nem találnak elég élelmet természetes élőhelyeiken. Emellett a súlyos ár- és belvízhelyzet is kiszoríthatja őket megszokott környezetükből, emiatt a következő hetekben megszaporodhatnak a gázolásos balesetek. Bár a vadállomány az állam tulajdona, a vadásztársaságok felelőssége távol tartani az állatokat a magánföldektől és közutaktól. Az autópályák mentén kerítéssel kell védekezni, emellett táblák is jelzik azokat a helyeket, ahol az állatok felbukkanására lehet számítani.

Forrás: AFP

Ha valaki vaddal ütközik annak ellenére, hogy betartotta a közlekedési szabályokat, és az úton nem volt kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla, akkor nem tekinthető hibásnak a balesetért. Az autóban keletkező kárt a casco biztosítása terhére tudja rendezni.

Vadbalesetek esetén a kár megtérülése nagyban függ attól, hogy kinek a hibája állapítható meg, ezért nem mindegy, hogyan járnak el a sofőrök az ilyen balesetek után. A pontos teendőkről ebben a cikkünkben írtunk.