Érvénytelenítették a Bugatti sebességrekordját

Vágólapra másolva!
A Guinness visszavonta a Bugatti Veyron 16.4 Super Sport korábbi 431,72 km/órás rekordját, mivel kiderült, hogy a vizsgált autóban ki volt iktatva az elektronikus leszabályozás.
Vágólapra másolva!

Forrás: Bugatti

Közel három évig szerepelt a Rekordok Könyvében az 1250 lóerős, több mint 600 millió forintba kerülő Bugatti Veyron 16.4 Super Sport, mint a legnagyobb végsebességű szériagyártású autó. A 2010. júliusi rekordmérésen 431,72 km/h-t ért el a sportkocsi, most azonban érvénytelenítették a rekordját, mivel kiderült, a vizsgált példány nem volt teljesen szériaállapotú. A többi 30 darab Veyron SuperSportban ugyanis van egy végsebesség leszabályozó, ami 415 km/h-nál nem engedi tovább gyorsulni az autót.

Így valószínű, hogy az amerikai Shelby Ultimate Aeróra száll a leggyorsabb szériaautó címe, az amerikai kocsi ugyanis már rendelkezik egy hitelesített 411 km/h-s méréssel. Még nála is gyorsabb a szintén amerikai Hennessey Venom GT, amely állítólag 427 km/h-ra is képes, de a mérése nem felet meg a Guinness feltételeinek. Ők ugyanis előírják, hogy egy helyen, de két különböző irányban mért sebesség átlagának kell lennie a rekordnak, mert így ki lehet küszöbölni egy lejtő előnyeit.