Öregek és olcsók a magyar használt autók

használt autó
Vágólapra másolva!
Nem tud kilábalni a válságból a hazai használtautó-piac. Az elmúlt év során tapasztalható lassú, fokozatos emelkedést követően az első negyedévben jelentősen, több mint 8 százalékponttal zuhant a Használtautó-index. Nagyon sok a több mint kilencéves autó a kínálatban.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb használtautós portál negyedévente közzétett indexe azt mutatja, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott a forgalom a piacon. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használt autók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. A Használtautó.hu szerint az első negyedéves adatok azt támasztják alá, hogy a piacon egyre nyomasztóbb az újautó-utánpótlás hiánya. Ennek oka, hogy a magánszemélyek újautó-vásárlásának elmaradása után immár a használtautó-piacot eddig életben tartó flottacserék időpontja is egyre inkább kitolódik. A belső kínálat hiányát ellensúlyozó használtautó-import további felfutását pedig az euró árfolyamának tartósan 300 forint feletti szintje akadályozza.

Miközben a kínálati átlagár csaknem három éven keresztül 1,6 millió forint közelében stabilizálódott, ez az érték az elmúlt negyedévben jóval másfél millió forint alá esett. Ennek oka egyértelműen a kínált autók átlagéletkorának folyamatos emelkedése: míg két éve csupán 55,6 százalékot tett ki a kilencéves vagy annál idősebb autók aránya, ma már a kínálatnak csaknem a kétharmada (65,3 százalék) ebbe a korosztályba tartozik.

A tartósan gyengélkedő forint az elmúlt három hónapban megakasztotta a használtautó-import hosszú idő óta töretlen növekedését is: a behozott autók száma 4,6 százalékkal maradt el az előző negyedévitől. A portál szerint rövid távon továbbra sem bízhatunk a használtautó-piac komolyabb fellendülésében, alapvető változást a gazdasági környezet általános élénkülése hozhatna. Ez az újautó-vásárlások számának növekedése révén a használtautó-kereskedelmet is aktivizálhatná.